Stå up för det du gör!

Du har precis slagit personligt rekord……………… Grattis!

Du har en plus statistik under matchen på +5. ……………..Grattis!

Du har hållit nollan i en match…………………….. Grattis!

Om du själv hade genomfört någon av de ovanstående prestationer, hur hade du då förklarat det för dig själv eller för någon annan?

Vi på redaktionen skulle vilja säga att det är alldeles för många idrottare inte tar åt sig äran för sina prestationer. De får ett ”bra jobbat”, säger tack och sen är det över.

Allt för ofta förklaras prestationer av faktorer som inte går att kontrollera. Som att det var MIN dag. Men då! Hur kan en dag vara ens egen? Det är väl alla dagar på ett sätt. Allt stämde bara idag. Nej! Allt stämde inte bara idag. Du var riktigt duktig idag, du har tränat hårt för det här och DU har lagt upp en grym strategi inför tävlingen.

En bra teori att använda sig av för att förklara prestationer är attributions teorin (Weiner, 1985). Enligt Weiner kan prestationer förklaras med faktorer som är:

Stablia ——————————Ostabila

Inre———————————– Yttre

Kontrollerbara———————Icke kontrollerbara

Här bör idrottarna fokusera på att förklara prestationen utifrån den vänstra sidan (ovan) alltså med stabila, kontrollerbara och inre faktorer.

Att då säga att det var min dag är att förklara detta på ett sätt som inte är kontrollerbart. I alla fall inte om du har väldigt spännande förmågor här i livet och kan göra dagar till dina egna.

Självklart kan det ibland också vara så att det studsar stolpe in, det blåser medvind när du ska hoppa höjdhopp eller att främsta konkurrenten har en riktigt dålig dag.

Om du väljer att se dessa delar som då är yttre, ostabila och icke kontrollerbara kommer du inte att öka din motivation eller självförtroende. Om du istället väljer att strunta i dessa faktorer och fokusera på stabila, inre och kontrollerbara faktorer så kommer du att ta åt dig av framgångarna på ett bättre sätt vilket kommer att påverka ditt självförtroende och din motivation.

Om det går dåligt är det viktigt att du inte förklarar bort prestationer utan att du tar till dig att det berodde på din prestation. Det är viktigt att göra detta för att utvecklas. I detta läge, efter en dålig prestation, kan du ibland använda dig av ostabila faktorer för att förklara resultatet. Det kan vara onödigt att sitta och grubbla över varför någonting skedde som faktiskt var okontrollerbart. Att förklara dessa situationer med mer ostabila och okontrollerbara faktorer kan i dessa lägen göra att man bibehåller självförtroendet och motivationen.

Ta åt dig av det du gör bra och det du gör dåligt. Det är kanske tyvärr ofta lättare att ta åt sig när det går dåligt, jämfört med när det går bra? Träna på att bli bättre på att ta åt dig när det går bra!

Rent utvecklingsmässigt, när utvärderar du oftast din prestation? Mest under tunga perioder eller under perioder som det går lättare?

Så varför lyckades du?

–          Jo för att jag har tränat så otroligt hårt, var väldigt duktig och hade en taktisk plan som var riktigt bra!

PRECIS!

Mvh/Fredrik och Mikael (idrottspsykologiska rådgivare)

Referenser:
Weiner, B. (1985). An attribution theory of achievement motivation and emotion. Psychological Review, 92, 548-573.

En reaktion på ”Stå up för det du gör!

  1. Pingback: Personlig utveckling | Fredrikweibull's Blog

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.