Svensk idrottspsykologisk förening (SIPF)

När det gäller att utveckla områden och idéer är nätverk och föreningar ett bra sätt. Man träffar intressanta människor och får även en ökad tro och motivation till det man gör. Sen är det stimulerande att prata med folk som är intresserade av liknande ämnen som en själv. I detta inlägg kommer vi att presentera Svensk Idrottspsykologisk Förening (SIPF) som är Sveriges främsta förening när det gäller idrottspsykologi.

Svensk idrottspsykologisk förening (SIPF) bildades 2000 och sedan dess har föreningen arbetat aktivt med att främja idrottspsykologin i Sverige.  Mer om föreningens vision går att läsa på hemsidan www.svenskidrottspsykologi.se. Vi på redaktionen har skrivit artiklar om bland annat mental träning och närmare bestämt visualisering (mentala föreställningar) i medlemstidningen Flow och i årsboken. Det är en gedigen förening med kompetent styrelse. Joakim Karlsson (ordförande), Susanne Wolmesjö, Stefan Holmström, Karin Hägglund, Scott Swainston, Emil Andersson, Mathias Etéus och Åsa Mattson. Tidigare har Prof. Peter Hassmén (Umeå Universitet), Mikael Wallsbeck och Ulrika Billme varit ordförande för SIPF.

Flow heter medlemstidningen och består av genomarbetade texter av duktiga författare och vi rekommenderar er varmt att läsa denna tidning! Sen erbjuder föreningen minst en konferens om idrottspsykologi varje år där mycket intressanta föreläsare intar scenen. Det som är väldigt spännande är att denna typ av konferens lockar bred publik. Konferensen är praktiskt upplagd och har en lagom akademisk prägel. På konferenserna finns det duktiga och erfarna akademiska människor inom idrottspsykologi och mental träning. Vill man exempelvis föra en intressant diskussion finns det inget som hindrar dig!

Exempel på teman från tidigare konferenser:
2022: ”Teamutveckling – Framgångsfaktorer och utmaningar” (digital)
2019: ”Self-compassion och Mindfulness”
2018: ”När livet kommer emellan – Idrottarens utmaningar med livet vid sidan av idrotten”
2017: ”I spänningsfältet mellan hälsa och ohälsa”

Den senaste konferensen genomfördes på Bosön den 25-26 mars tidigare i år. Tema: Psykologisk trygghet. Ni kan läsa mer här: Svensk idrottspsykologisk förening, vårkonferens om psykologisk trygghet

Här är några av föreläsarna:

Stewart Vella (PhD) – Psychological safety, an Australian perspective.

Albin Tingsvall (Leg. psykolog) En tidigare landslagsman och nuvarande skolpsykologs syn på psykologisk trygghet

Malin Träff – Riksidrottsförbundets syn på psykologisk trygghet

Andreas Küttel (PhD) – Psychological safety, a Danish perspective.

Anna Hörnqvist – En tidigare landslagschefs reflektioner kring psykologisk trygghet inom konståkning.

Emma Forsén Mantilla (PhD) – Psykologisk trygghet i relation till ätstörningsproblematik

Klara Ljungqvist (Leg. Psykolog, VD och företagsgrundare) Psykologisk trygghet inom näringslivet, intervjuformat.

Vill ni ha intressanta diskussioner och en idrottspsykologisk förening med hög kvalité rekommenderar vi att ni blir medlemmar! Ju fler medlemmar föreningen får desto starkare blir den och desto mer kan vi förbättra idrottspsykologin i Sverige.

Ha en bra dag!
/Fredrik Weibull och Mikael Wallsbeck (idrottspsykologiska rådgivare)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.