Öka ditt självförtroende

Boken ”Foundations of Sport and Exercise Psychology” skriven av Bob Weinberg och Daniel Gould är en av grundpelarna inom idrottspsykologin. Dessa författare är några av de största i världen inom idrottspsykologi och mental träning i idrotten. Professor Gould besökte Sverige i våras och hade flera föreläsningar i Halmstad och Stockholm. Delar av i redaktionen deltog på hans föreläsningar i på Högskolan i Halmstad, de var givande och han gav ett väldigt kompetent och ödmjukt intryck. En liten parantes här är att vi tidigare i bloggen skrivit om att visualisering (mentala föreställningar) kan användas inom andra områden än idrottspsykologi, och att Professor Gould även har uppdrag inom näringslivet. I detta inlägg kommer vi att ta ut lite intressanta fakta från boken om hur en idrottare kan öka sitt självförtroende.

  • Förberedelser. Om du är väl förberedd inför en tävling kan du lägga din energi på rätt saker och inte låta energin gå ut över onödiga saker. Det är väldigt fördelaktigt att vara förberedd på olika situationer som kan hända på tävlingen.
  • Tänk självsäkert. Ladda dig själv med rätt tankar inför en tävling. Tänk inte på att du kommer att missa eller hoppa fel. Utan ladda dig själv med positiva tankar. Dessa tankar kan vara verbala (self-talk) eller bestå av föreställningar (visualisering).
  • Arbeta med dina målsättningar för att öka ditt självförtroende. Genom att sätta upp mål som du sedan når kommer din tro på att du kommer klara uppgiften öka.
  • Optimera ditt fysiska tillstånd. Detta är en viktig del. Det vet du själv om du har varit sjuk och sedan kommer tillbaka till träningen. Då är det inte många som har ett högt självförtroende. För det är så att hjärnan och kroppen hänger ihop (tro det eller ej men det är faktiskt så).

Detta var några generella tips om hur du kan arbeta med ditt självförtroende. Sen är det väldigt individuellt vad som fungerar. Det som är intressant och värt att tänka på är att det faktiskt är du själv som väljer att tolka världen på det sätt du vill. Med det menar vi att om du tänker att du kommer att missa eller att du kommer förlora så är det du som tänker det. Du kan lika gärna tänka att du kommer att vinna och prestera bra. Sen hur resultatet blir är en annan sak, men en bra start är att tro på dig själv och att du klarar av uppgiften. Låter enkelt och det kan det vara. Däremot är det kanske inte så enkelt att tänka positivt innan ett höjdhopp när ribban ligger på 2.00 om du har rivit denna höjd de senaste fem försöken på tävling. Fokusera på att göra det du ska så bra som möjligt (mer kan du inte göra). Du måste inte ha positiva tankar i huvudet för att slå ditt rekord.

Referens
Weinberg, R. S., & Gould, D. (2007). Foundations of Sport and Exercise Psychology. Champaign, IL: Human Kinetics.

Mvh/Fredrik och Mikael (idrottspsykologiska rådgivare)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.