Ger du dig själv de bästa förutsättningarna för att prestera som bäst?

Att prestera bra är något som de flesta av oss människor vill göra. Vare sig det är att spela bra i en fotbollsmatch, laga god mat, genomföra en bra PowerPoint-presentation, ta ett tufft samtal med en kollega. Varje dag utsätts vi för situationer som vi bör prestera väl i, vare sig om vi idrottar eller inte. Inom idrottspsykologin finns det ett begrepp som kallas för flow. Detta begrepp har uppkommit för att beskriva det tillstånd som idrottare befinner sig i när de presterar som bäst. De flesta beskriver tillståndet som att dem svävar och inte tänker så mycket utan saker och ting bara händer. Andra beskriver det som att de ser saker i förväg och hur de ska hantera olika små situationer.

Flow kan även upplevas utanför idrotten. Tänk dig att du som säljare får in fem affärer under en dag och på väg till det sista mötet känner du att du inte kan misslyckas. Du sprudlar av glädje och självförtroende och är närvarande i nuet.

I denna text tänkte vill vi beskriva lite mer vad flow innebär och hur du kan arbeta med att nå det tillståndet lite oftare när du idrottare (vare sig det till exempel gäller simning, löpning eller när du cyklar).

I ett tidigare inlägg under rubriken ”Sömning, övertänd eller i det perfekta tillståndet?” skrev vi om anspänningsnivån samt presenterade vad enligt Csikszentmihalyi och Jackson (1999) ingick i begreppet flow. Eftersom repetition är kunskapens moder kommer dessa dimensioner igen nedanför.

Följande nio dimensioner anses vara förknippade med flow:Vi skriver om flow inom idrotten och därför passar det bra med en basketkorg och en basketboll som flyger mot korgen och ser ut att gå i.

  1. Utmaning och skicklighet
  2. Tydliga mål
  3. Tydlig återkoppling
  4. Full koncentration på uppgiften
  5. Hög känsla av kontroll
  6. Hög grad av säkerhet
  7. Förlust av tidsuppfattning
  8. Upplevelsen är ”autotelisk” (en upplevelse av att man själv utgör ändamålet)
  9. Medvetande och handling är ett

1)      Utmaning och skicklighet innebär att det är viktigt att uppgiften du ska genomföra inte är för svår för dig och heller inte för enkel. Det ska vara en uppgift som du klarar av med ansträngning. Det ska vara en utmaning för dig. Känner du dig osäker på vilken situation du ska välja rekommenderar vi att du frågar en god vän eller någon i familjen om hjälp med att försätta dig i en uppgift som är passande för din skicklighet.

2)      Tydliga mål faller lite inom ramen för punkt 1 i den mening att det inte får ett vara för svårt eller för enkelt mål. Sen ska målet vara tydligt. Det ska inte vara ”Jag ska spela bra” eller ”jag ska genomföra en jättebra presentation”. Målet ska helst kunna gå att mäta och ska vara konkret. Till exempel i tennis kan det vara ”jag ska sätta 70% av de första servarna” eller utanför idrotten kan vara ”efter presentationen ska två deltagare av workshopen komma fram och fråga om mer information”.

3)      Tydlig återkoppling innebär att du efter situationen går igenom vad det var som du gjorde bra och mindre bra. Vad var det som gjorde att du hamna i flow eller vad var det som bidrog till att du inte hamnade där?

4)      Full koncentration på uppgiften. Stäng av mobilen, försök att släppa allt annat som händer utanför just denna utmaning. Om du ska simma så börjar du fokusera en tid innan. Du genomför kanske dina rutiner för att  hitta rätt fokus. Denna känsla av full koncentration kanske ni också känner igen när ni fastnar i en bra film eller ett bra radioprogram. Eller kanske när ni missar bussen för att ni står och talar i telefon.

5)      Känsla av kontroll skrev vi om i ett tidigare inlägg ”Stå upp för det du gör!”. Där vi beskrev hur du kan analysera din prestation. I punkt 1 skrev vi att det är viktigt att uppgiften inte är för svår. Du ska också känna att du har viss kontroll över situationen. Du vet vad du ska göra för att prestera bra och det är ”bara” att genomföra det på ett bra sätt. Känner du så, då har du bra förutsättningar att hamna i flow enligt denna punkt.

6)      Hög grad av säkerhet faller in lite under förra punkten med kontroll. För känner du att du har kontroll så känner du dig förmodligen säker. Gott självförtroende är bra att ha för att nå god kontroll och säkerhet.

7)      Förlust av tidsuppfattning är någonting som upplevs när du befinner dig i flow.

8)      Upplevelsen är ”autotelisk” och någonting som du upplever i själva flow.

9)      Medvetande och handling är ett. Detta är någonting som du upplever i samband med att du tappar tidsuppfattningen. Vissa skulle säkert kunna kalla detta för att vara mindful som i begreppet mindfulness, att vara närvarande i nuet.

Om du går igenom punkterna ovan. Hur många kan du bocka av att du medvetet arbetar med eller upplever när du presterar i din idrott?

Grattis eller lycka till!

PS: Intresserade av idrottspsykologi, ledarskap och mental träning? Boka då in den 26-27 mars i almanackan. Då har Svensk idrottspsykologisk förening (SIPF) en digital konferens om idrottspsykologi. Mer information kommer inom kort på hemsidan www.svenskidrottspsykologi.se

Mvh
Fredrik och Mikael (idrottspsykologiska rådgivare)

Annons

2 reaktioner på ”Ger du dig själv de bästa förutsättningarna för att prestera som bäst?

  1. Pingback: Personlig utveckling | Fredrikweibull's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.