Betydelsen av ett långsiktigt perspektiv inom idrotten

Hur länge vill du satsa på din idrott?

Vad krävs för att du ska bli bäst?

Det är två frågor som är bra att besvara för dig som verkligen satsar. För om du bestämmer dig för att satsa mot världseliten så kommer du inte komma dit över en natt. Du har ett enormt arbete framför dig.

Frågan är om du är medveten om vad som krävs av dig? Behöver du veta det? Vi tror att många behöver skapa sig en bättre bild av vad det innebär att satsa mot världseliten. Det kommer att ge dig bättre möjligheter att lyckas. Risken är att du kanske väljer att satsa på något annat om du har en bättre förståelse av vad det innebär att satsa på en elitidrottskarriär och hur tufft det kommer bli. Å andra sidan kanske du inte heller ska göra satsningen om du inte är beredd att lägga ner den tiden som krävs. Oavsett är det bra att veta.

Lila blomma
www.fotoakuten.se

När vi arbetar med idrottare hjälper vi dem ofta att sätta upp en långsiktig plan. Vi arbetar med målsättning/vision 10, 5 och 1 år framåt i tiden. Målsättningen om 10 år är mer ”luftig” jämfört med den om 5 och 1 år. Ju närmare vi kommer nutid desto mer specifik målsättning.

Vi rekommenderar att du skapar en 10-årsplan.

Varför?

Lättare att prioritera
Om du har klart för dig vart du vill vara om 10 år kan du göra en långsiktig plan. Det är lättare att inse att du inte behöver vara som bäst imorgon om du har klar en bild av hur vägen du ska vandra ser ut.

Skapar ett lugn och harmoni
Genom att du vet din långsiktiga plan kan du lättare undvika ältande. Om du förlorar en tävling så blir det en del i helheten. I stunden kan det få vara hemskt men efter ett tag kan du släppa det och återgå till din långsiktiga plan. Det blir också lättare att lära dig av dessa erfarenheter då, att se det som en del i utvecklingen, att skapa perspektiv.

Tålamod
Du kommer troligtvis att öka ditt tålamod att nöta tekniker inom din idrott. Om du ska fokusera på en specifik teknik under 6 månader (vilket kan vara en verklighet i vissa idrotter) gäller det att ge det 6 månader (det gäller dock också att kunna vara flexibel).

Undviker kortsiktiga lösningar
I alla förändringar blir vi ibland lite sämre för att sedan bli ännu bättre. Förbättringen sker dock inte om du hela tiden arbetar med kortsiktiga lösningar. Genom att ha en långsiktig plan är det lättare att notera när det finns en risk att du väljer en kortsiktig genväg och då istället hålla dig till din långsiktiga plan. Ett exempel är att du som badmintonspelare går tillbaka och använder ditt gamla racket för att du i stunden känner dig mer säker med det. Långsiktigt vet du dock du kommer spela bättre med ditt nya racket.

Vi människor gillar generellt snabba belöningar och lösningar och därav kan vi behöva all hjälp vi kan få med att tänka långsiktigt.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s