Faktorer som kan påverka idrottares mentala arbete

Tunga axlar och huvudet hänger. Du presterar inte så bra som du skulle vilja. Omgivningen tycker att du har en potential som du inte når upp till.

Varför når du inte upp till potentialen då? Oftast när vi är ute i idrotten diskuteras detta utifrån idrottaren själv. Vad hen kan arbeta med mentalt för att bli bättre. Vi skulle vilja bredda det perspektivet och har lite tankar på vad som kan påverka det mentala hos en idrottare.

Omgivningen
Trivs du i din omgivning? Delar ni målbilder och tankar om idrott. Är dina målbilder och värderingar förenliga med deras? Det finns flera exempel på omgivningens betydelse. Exempel på klubbar, städer och landslagsverksamheter som skolar fram flera framgångsrika idrottare. Om du som idrottare inte trivs med din omgivning är risken också hög att du inte mår eller presterar som du vill. Det kan vara att kraven är för höga eller för låga eller kanske att fokus ligger för mycket på resultat och för lite på processen.

Förutsättningar
Blir det för långa resor mellan skola, hem och idrott? Har du tillgång till bra material att arbeta med? Har du möjlighet att variera och lägga upp din träning på ett sätt som passar dig?

Kompetens
Har du kompetensen att prestera på den nivå du vill? Tror du att du är bättre än vad du är? Kompetens innefattar allt från fysiska färdigheter till psykologiska (här kan du läsa mer om mental träning).

Motivation
Hur motiverad är du att skapa en förändring och bli bättre? Tycker du att det är roligt med idrott? Kan du skapa fler positiva faktorer kring ditt idrottande?

Vi tycker att det är viktigt att inte enbart fokusera på den enskilda idrottaren. Allt ansvar ligger på individen själv, men det är viktigt att se till helheten. Därför är det bra att även zooma ut och skapa en överblick, så att du som idrottare inte ställer orimliga förväntningar på dig själv.

/Fredrik och Mikael (idrottspsykologiska rådgivare)

idrottspsykologi-och-miljon
Foto av Fredrik Weibull
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.