Ett bra självförtroende är inte alltid bäst

Matheo fångar upp en svår passning och sätter fart längs långsidan. I hög hastighet svänger han in mot boxen. Perfekt skottläge. Men tyvärr, fel fot och fel kant. Han har inte tränat skott med högern. Eller det är klart att han har tränat, men inte i närheten av så mycket som han borde ha gjort. Det har varit mycket roligare att träna vänstern, för där har han alltid haft ett bra skott. Matheo vågar inte ta skottet med högern, krånglar till det för att få möjlighet att ta skottet med vänstern och så blir han av med bollen.

Självförtroende är komplext. Du kan till exempel ha gott självförtroende i din idrott, men utanför i andra situationer ha väldigt lågt självförtroende. Det är inte något beständigt utan varierar beroende på vad du går igenom och hur du hanterar de olika situationerna.

Vi har träffat idrottare som har väldigt bra självförtroende i vissa moment inom idrotten (till exempel när de tävlar mot de som är sämre), men låg tro på sin förmåga i andra (till exempel när de tävlar mot jämnbra motståndare).

Att arbeta mycket med det man är bra på kan leda till att man fortsätter utvecklas och blir ännu bättre. Att ha ett skott som är världsklass kommer man långt med. Det är inte alltid det bästa att ”bara” bli ok på alla moment. Som idrottare behöver du spetsa dig, prioritera och fokusera på det du vill utveckla.

Men det kan också bli till en överdrift, att en idrottare enbart arbetar med de moment som hen har ett gott självförtroende i. I längden blir det inte bra, i alla fall inte så bra som det kan bli. Under idrottarens karriär finns det olika faktorer som kommer kunna leda till störst utveckling just då, förbättring på vissa områden kanske leder till marginell förbättring medan en utveckling i andra områden leder till stor förbättring. Självklart att det viktigt att använda sig av sina styrkor och fortsätta arbeta med och utveckla dem, men det gäller att inte stilla sig blint på dem.

Golfproffset Henrik Stenson valde under tidigt 2000-tal att förändra och förbättra sin sving. Det krävde hårt arbete och det var riktigt tungt under en lång period. Det tog cirka två år att komma tillbaka helt och hållet. Två år, väldigt tålamodsprövande. Men han kom tillbaka, vann på Europatouren igen och fortsatte utvecklas och nådde sedan helt andra höjder.

Som idrottare behöver du göra det som känns motigt och hela tiden sträva efter att utvecklas. Låt inte ditt tillfälliga självförtroende bli en falsk trygghet. För ju äldre du blir och ju högre nivå du når, desto mer krävande blir idrotten.

/Fredrik Weibull och Mikael Wallsbeck (idrottspsykologiska rådgivare)


Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.