Hur mycket hjälper vi idrottare att bli självständiga individer?
Bestämmer vi för mycket över idrottarna inom idrotten?
Hur många idrottare upplever en hög nivå av självbestämmande i sitt idrottande?
Cinderella som spelar handboll gör det för att hennes pappa tidigare har varit duktig. Hon spelar även för att göra hennes tränare glad. När vi frågar Cinderella vad hon tycker är roligt med handbollen kommer automatiska svar som inte har någon förankring hos henne själv.
William Nylander, son till Mikael Nylander (duktig ishockeyspelare), har påverkats av sin pappa. Men William har själv valt att fortsätta satsa på ishockey, i alla fall om man tolkar de intervjuer han har gjort. Tror heller inte att han skulle ha kommit så långt som han har gjort om han enbart hade haft en yttre motivation (att han till exempel tränar/tävlar för att andra vill det).
Inom idrotten kan vi bli bättre på att hjälpa idrottare bli självständiga. Här kommer några tips:
Involvera idrottarna i träningsprocessen. Vad vill du träna på idag? Sträva efter att individualisera så att varje individ får möjlighet att uttrycka sin åsikt. Detta betyder inte att idrottarna måste bestämma träningsupplägget. Men det kan bli en diskussion mellan aktiv och tränare för att sen gemensamt bestämma vad de ska göra.
Arbeta med motiverande samtal. I samtal med kan du som ledare Bekräfta, ställa Öppna frågor, Reflektera och Summera, som då blir BÖRS (för att minnas).
Till exempel:
- Berätta vad du tänker om sommarens träning (öppen fråga)
- Ja vad tänker jag? Skulle vilja bli explosiv, men å andra sidan var det länge sedan jag löptränande. Kondition är också något som är viktigt.
- Ok, bra att du har funderat över upplägget (bekräftar)
- Tack, ja det känns bra att faktiskt själv få fundera hur jag vill lägga upp det, jag är inte så van med det.
- Om jag har förstått det rätt så har du svårt att välja vad du ska fokusera på. Det gäller då konditionsträning eller explosivitet. Stämmer det? (summering och reflektion)
- Ja det har du rätt i men jag känner nog nu att det är kondition jag vill fokusera på.
Träna idrottarna i samtal. Likt allt annat gäller det att träna. Om idrottarna inte får möjlighet att träna på att diskutera, reflektera och uttrycka sina tankar/känslor kommer de inte att utveckla den färdigheten. Att samtala är svårt och det behövs träning för att lära sig behärska denna teknik. Ett tips är att idrottarna en gång i veckan får samtala kring olika delar av träningsupplägget eller deras eget idrottande. I mindre grupper eller två och två så att det blir tydligt att alla involveras.
/Fredrik Weibull och Mikael Wallsbeck (idrottspsykologiska rådgivare)