Mentala förberedelser inför träningar

Det krävs enormt mycket för att lyckas som elitidrottare. Man blir bra på det man tränar på och om man vill prestera bättre på tävlingar gäller det att träna på det man ska under både träningar och tävlingar.

Hur får jag ut så mycket som möjligt av mina träningar då? En viktig del handlar om förberedelser och att man ska förbereda sig på liknande sätt inför träningar som inför tävlingar, både fysiskt och mentalt. En del i de mentala förberedelserna inför tävlingar är att bestämma sig för vad syftet med tävlingen ska vara, vad man ska få ut av den. Det vill säga ta fram processmål för vad man ska träna på och vad man ska få med sig, till exempel: one-touch-passningar, acceptans av misstag, intensivt fotarbete eller kommunikation.

Varför inte förbereda dig på samma sätt inför träningar? Bestäm dig för vad du ska fokusera och jobba på under träningen. Gör sedan ditt bästa under träningen och utvärdera din insats efter den.

Om du vill få ut så mycket som möjligt av dina träningar är det viktigt att arbeta med samma fokus under dem som du skulle om det vore en tävling. Det är självklart jobbigare och kräver mer av dig men det är nog det som krävs för att lyckas och varför skulle man egentligen träna på något annat sätt? Om det krävs mer och bättre återhämtning för att man ska orka göra detta så gäller det att även prioritera det.

/Fredrik Weibull och Mikael Wallsbeck (idrottspsykologiska rådgivare)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.