Förslag på hur du kan arbeta för att förbättra idrottares kroppsspråk

Idrottares kroppsspråk är viktigt på många sätt. Det speglar ofta hur idrottarna presterar och känner sig. Om idrottaren är taggad och positiv har hen generellt sett ett mer positivt kroppsspråk än om hen har lågt självförtroende och är besviken på sig själv.

Kroppsspråk är ett värdefullt verktyg som idrottare kan använda för att påverka sig själva positivt. Genom att under träning/tävling arbeta med att ha ett bra och positivt kroppsspråk kan man se till att prestera bättre även under tyngre perioder och det stärker självförtroendet och påverkar attityden positivt.

Kroppsspråket kan även påverka motståndarna och ofta kan det bli en positiv bieffekt av att arbeta med det. Men det är svårt att veta om och hur det påverkar motståndarna. Därför anser vi att man främst ska arbeta med det för sin egen skull och sin egen prestation.

Vi rekommenderar att man ibland genomför övningar med fokus på kroppsspråk. Det kan vara vanliga övningar ni brukar genomföra under träningarna. Skillnaden är att ni lägger till ett fokus på kroppsspråk och att det är det som är det nya huvudsyftet med övningen.

Om ni har möjlighet kan det vara givande att även arbeta med att filma genomförandet. Ni kan till exempel göra på följande sätt:

Förslag 1.

  1. Genomför övningen som ni brukar.
  2. Gå igenom hur idrottarna kan arbeta med sitt kroppsspråk, vad ett bra och mindre kroppsspråk innebär och vad som kan vara bra att tänka på.
  3. Genomför övningen igen med fokus på kroppsspråket. Filma gärna övningen om ni har möjlighet. Se på filmerna (när övningen genomförs med ett bra kroppsspråk och när den genomförs med ett dåligt kroppsspråk) och jämför idrottarnas kroppsspråk och prestationer. Hur upplevde idrottarna det? Hur gick det att arbeta med det? Påverkade det deras prestationer? Diskutera hur ni kan arbeta vidare med det i er fortsatta träning.

Förslag 2.

  1. Berätta för idrottarna hur de kan arbeta med sitt kroppsspråk, vad ett bra och mindre bra kroppsspråk innebär och vad som kan vara bra att tänka på.
  2. Genomför övningen med fokus på kroppsspråket och filma genomförandet (mätning 1). Se på filmen och analysera övningen. Hur upplevde idrottarna det? Hur gick det att arbeta med det? Påverkade det deras prestationer?
  3. Genomför kontinuerligt någon eller några övningar med fokus på kroppsspråket under träningarna under den kommande månaden. Uppmärksamma det regelbundet under olika tillfällen under träningarna och i samband med tävlingar. Ge positiv feedback på det när idrottarna använder sig av bra kroppsspråk (speciellt under tyngre perioder).
  4. Genomför samma övning som ni genomförde vid mätning 1 en månad senare och genomför den på samma sätt (mätning 2). Filma den och jämför filmerna. Har det skett någon utveckling? Vad är skillnaden? Vad gör de bra?

Om ni har möjlighet är det väldigt givande att även filma tävlingar och analysera och jämföra kroppsspråket i dem.

Lycka till!
Fredrik Weibull och Mikael Wallsbeck (idrottspsykologiska rådgivare)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.