Våga be om hjälp

Vi är inte perfekta. Vi har alla svagheter och dem behöver vi hantera på ett eller annat sätt, vare sig vi vill eller inte. Vissa idrottare duckar mer eller mindre medvetet och låter svagheterna vara och istället fokuserar på det de gör bra.

Att lyfta det man gör bra är jätteviktigt, det bör många generellt bli mycket bättre på. Att fortsätta jobba på och förbättra sina styrkor är bra. Det kan dock bli förr eller senare bli problematiskt om man inte även arbetar med att förbättra sina svagheter.

I gymmet kör Andrea nästan bara övningar som hon är bra på. Hon är relativt svag när det till exempel gäller marklyft, hon känner sig också lite osäker på tekniken i lyftet. Hon brukar därför undvika den övningen även om det är något hon borde jobba på. Istället blir det ofta att hon fokuserar lite extra på andra övningar, till exempel chins, för där är hon stark.

Du kan kanske få hjälp av tränare, en idrottspsykologisk rådgivare, en lagkamrat eller någon kompis i klubben som är bra på det du är mindre bra på. Vi är bra på olika saker och man kommer långt om man kan ta tillvara på varandras styrkor.

Genom att bara erkänna och acceptera att du inte är perfekt och att du har brister som alla andra kan mycket hända. Det kan skapa perspektiv och göra att du kan släppa ner axlarna och ha roligare i din idrott. Det finns förmodligen en del saker du är bra på och vissa saker som du är ganska dålig på och det är ok. Även om du är mindre bra på vissa en del saker så går det att utvecklas och bli bättre.

Våga ta plats och fråga duktiga människor i din omgivning. Det kommer att hjälpa dig i din utveckling!

/Fredrik och Mikael (idrottspsykologiska rådgivare)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.