Våga tro att du kan!

Talangen som kommer upp och tränar med seniorer, till synes helt orädd och tar för sig, presterar bättre än många seniorer. Efteråt tänker hen att det var en tillfällighet och tur när det egentligen var en väldigt bra prestation, välförtjänt efter många hårda och fokuserade träningspass. Idrottaren tänker även på alla de saker hen gjorde sämre än seniorerna och hur långt kvar hen har.

Vid nästa tillfälle som idrottaren tränar med seniorerna har hen anpassat sig och ställt sig in i ledet, det är ju jobbigt att ta för mycket plats.

Positiva tankar gör inte att saker händer automatiskt. Men det hjälper oss agera på rätt sätt för att bra saker ska hända. Att våga tro på sin förmåga gör att vi tenderar att välja rätt utmaningar och därmed rör vi oss mot en bättre utveckling. Exempelvis att idrottaren i exemplet ovan vågar stå för sin prestation och faktiskt se att hen är bättre på vissa färdigheter än flera av seniorerna.

Inget blir bättre av att du går runt och tänker på allt dåligt. Framförallt hjälper det inte dig att utvecklas och prestera bättre. Vi vet att det inte ”bara” går att sluta fokusera på det negativa, men du kan välja att fokusera på det du gjort bra och med träning kan du bli bättre på det. Det kommer troligtvis leda till att både frekvensen av bra beteenden och ditt självförtroende ökar.

Du behöver inte tänka att du är bättre än andra idrottare, det räcker med att se hur bra du faktiskt är och uppmärksamma det. Tekniken satt riktigt bra vid de flesta tillfällena, ditt fokus var bra och du gav allt i slutet. Ingen annan kan agera som du i idrotten, du är unik.

Många idrottare förknippar ett högt självförtroende med att vara kaxig, så behöver det verkligen inte vara. Man kan ha en hög tilltro till sin egen förmåga samtidigt som man är ödmjuk.

Så våga tror på dig själv och stå för det du gör bra!

/Fredrik och Mikael (idrottspsykologiska rådgivare)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.