Bli bättre på att vinna över sämre idrottare

Många idrottare tycker att det är jobbigt och svårt att tävla mot motståndare som de borde vinna över. I ett tidigare blogginlägg gav vi flera tips på hur du kan bli bättre på att göra det: ”Hur kan jag/vi bli bättre på att vinna mot dem som är sämre?”. Här kommer ytterligare två tips:

 1. Tävla oftare mot idrottare som är sämre

Många tävlingsidrottare upplever att det är besvärligt att tävla mot sämre motståndare och undviker därför gärna det. Gör tvärtom! Sparra mot sämre motståndare och/eller anmäl dig till mindre tävlingar under en period.

Om du ofta tävlar mot de som är sämre och då arbetar med rätt saker och tävlar på rätt sätt kommer du att bli bättre på att tävla mot dem. Om du tränar på fel saker, till exempel håller igen och är mer defensiv än vanligt, blir du inte bättre. Det kan istället bli jobbigare att tävla mot dem. Här är några tips på hur du kan göra för att tävla på rätt sätt:

  • Ha förståelse för att det kanske inte kommer att vara lätt.
  • Gör det du ska fast det är jobbigt.
  • Ge beröm till dig själv när du gör rätt grejer (även om resultatet inte blir bra).
  • Genomför dina vanliga rutiner (till exempel mellan poäng eller innan du genomför dina hopp).
  • Arbeta med att hålla fokus på det du ska även om du får en dålig start eller om du upplever att du är på väg att förlora.
 1. Ta din tid, ha tålamod och fortsätt göra det du ska även om du ligger under

Om du ligger under mot någon du tycker att du borde vinna mot (vare sig du ligger under stort i början eller i slutet) är det viktigt att du arbetar med att ta din tid, ha tålamod och göra det du ska.

Om du ligger under mot någon du tycker att du borde vinna över är risken stor att du blir rädd, nervös och börjar tänka negativt. Det kan leda till att du spänner dig, blir mer passiv och håller igen. Det kan också leda till att du stressar upp dig, skyndar och gör saker mycket snabbare än du brukar. Då ökar risken för fler misstag vilket i sin tur gör att du blir mer stressad.

Vid ett underläge är det därför viktigt att hålla dig lugn och acceptera att du kanske blir stressad och nervös. Det får vara ok, arbeta med att andas och ta din tid. Genomför dina vanliga rutiner och arbeta med att göra det du ska. Ha förståelse för att du kanske inte går presterar lika bra som du brukar och att det därför är extra viktigt att du fortsätter genomföra rätt beteenden. Öka gärna marginalerna och förenkla men arbeta med att bibehålla samma intensitet, aggressivitet och beslutsamhet som när du presterar som bäst. Eftersom den normala reaktionen när man blir nervös är att bli mer passiv kan det till och med vara bra att öka aggressiviteten och intensiteten (i tennis kan det exempelvis innebära att du arbetar extra intensivt med fötterna, ökar rackethastigheten, möter bollen och slår igenom ordentligt).

/Fredrik och Mikael (idrottspsykologiska rådgivare)


Foto av Prashant Gurung på Unsplash

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.