Den som gör mest är inte bäst

Vem vinner? Den som tränar mest eller den som har längst karriär? Den som satsar allt på ett kort eller den som ser till att göra det till en bra resa? Vem vinner i längden?

När Mikael var liten hade han en båt, jollen till familjens segelbåt. Familjen kom fram till att det vore kul om jollen kunde köra fort, så de köpte en ny motor till den. Problemet var att motorn var för stor och kraftfull för den lilla båten. ”Det är nog lugnt” tänkte de. Men det var inte lugnt. Den grävde ner sig i vattnet när han gasade och gick istället mycket långsammare. Den blev farlig att köra på maxfart. Om båten och motorn hade fungerat bra ihop hade båten istället planat och maximerat effekten från motorn. 

Hur ser ditt idrottande ut? Planar du eller gräver du ner dig?

Hur kan du göra om du känner att du gräver ner dig? Här är några förslag på strategier som du kan använda dig av:

  • Reflektera regelbundet över hur du ligger till med din träning och hur balansen i din idrottssatsning ser ut.
  • Tränar du lagom mycket? Ligger din träningsmängd i linje med dina mål och är den anpassad till hur livet ser ut i helhet. Om du även jobbar/pluggar och har lite möjlighet för återhämtning är det nog bättre att träna mindre än om du har bra möjligheter när det gäller återhämtning (kvalitativt och kvantitativt).
  • Det är också bra att reflektera över om du är på rätt väg, om du bör göra andra justeringar i din träning, mentala träning, återhämtningsplan, arbete med sponsorer, jobb/plugg, etc.
  • Får du den återhämtning du behöver? Det är viktigt med en bra balans mellan träning, tävlande, återhämtning och andra aktiviteter. Hur ser ditt sociala liv ut? Träffar du vänner regelbundet (även utanför idrotten)?

Mikael och Fredrik (idrottspsykologiska rådgivare)

Foto av Raphael Nast på Unsplash
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.