Vad menar du med det?

Koncentrera dig! 

Tro mer på dig själv! 

Tuffa till dig! 

Vad innebär egentligen begreppen ovanför? Ibland kan det tyvärr vara svårt att förstå vad din tränare vill att du ska göra när hen ger dig feedback. Det kan verka som att det är tydligt vad det innebär med uttrycket ”Koncentrera dig!”, men för många idrottare kan det vara oklart. Speciellt om de inte har pratat med sin tränare om detta tidigare. Du kanske tänker att du ska fokusera på vissa saker medan tränaren tänker att du borde fokusera på andra saker.

Det är även svårt för tränaren att veta hur mycket du faktiskt anstränger dig för att fokusera på rätt saker. För tränaren kanske det ser ut som att du inte försöker fokusera samtidigt som du krigar med mängder av tankar som hakar fast i dig och som du har svårt att hantera. Då hjälper det inte att hen säger att du måste koncentrera dig mer. Det är förmodligen mer lönsamt att prata om vilka beteenden du ska göra i vissa situationer, det blir mycket tydligare. Om möjligt kanske det bästa är att fråga dig hur du upplever situationen.

Generellt sett är det även bra att prata mer om fokus i samband med träningar. Det skulle gynna många tränare och speciellt idrottare att prata mer om det och att ha en pågående dialog om det. Hur kan du hantera tankar på ett bättre sätt? Vad är bra att fokusera på i olika situationer? Vad sa tankarna till dig under pausen? Vad fokuserade du på under förra momentet?

Din tränare vill med största sannolikhet ditt bästa. Hen vill att du ska utvecklas och känna en stark inre motivation. En viktig förutsättning för det ska ske är att du förstår hur tränaren menar. Därför är det viktigt att du frågar när du inte förstår. Jag förstår att det kan kännas jobbigt ibland. Om du har en bra tränare så bör hen uppskatta att du ställer frågor och därmed uppmuntra det beteendet. Det är ditt liv och ditt idrottande det handlar om. Tränaren är där för att hjälpa dig utvecklas så testa att fråga när du inte förstår. Om du ändå är på träningen och ifall du ändå satsar så mycket som du gör så är det värt att ta mer plats och ställa frågor. Det kanske känns pinsamt att ställa frågor i vissa situationer men generellt sett kommer det nog att kännas bättre. Det kan kännas bättre när man kan ta mer plats, när man säger till och säger ifrån. Man hjälper sig själv mer och visar sig själv mer respekt.

Det kan dock vara väldigt svårt att visa sig sårbar inför sin tränare. En del tränare skapar ett klimat som gör det svårare för idrottare att ställa frågor och visa att man inte förstår (även andra idrottare i gruppen kan bidra till ett sämre klimat). Om det är fallet är det viktigt att lyfta det med en eller flera personer i laget/gruppen/idrottsföreningen. Ifall du inte känner att du vågar ställa frågor till tränaren för att hen kan bli irriterad eller arg så finns det ett stort problem. Då är det viktigt att tränaren gör vad hen kan för att förbättra situationen. Om du inte känner att du kan prata med huvudtränaren om det så prata med andra ledare för gruppen, andra idrottare, andra resurspersoner (till exempel en idrottspsykologisk rådgivare om det finns), andra i idrottsföreningen (till exempel klubbchefen eller ordförande) och dina föräldrar (om du inte är vuxen). Psykologisk trygghet är viktigt i idrottsföreningar. Du kan läsa mer om det här: ”Har ni en psykologiskt trygg miljö i er förening?” (i den texten ligger huvudfokus på miljön för tränare men det är minst lika viktigt när det gäller idrottarna i föreningen).

Du hjälper även tränaren om du berättar för hen när du inte förstår. Det kommer förmodligen leda till en bättre kommunikation och mindre frustration hos er båda. Chansen är ju även mycket större att du som ett resultat av att fråga tränaren faktiskt börjar arbeta med det som hen vill att du ska fokusera på. Tränaren är inte en tankeläsare. För hen är det ofta klart och tydligt vad hen menar. Så det är rimligt att hen tror att det är det för dig också.

Tränaren kanske även börjar uttrycka sig tydligare om du säger till när du inte förstår. Hen kommer förmodligen att reflektera över hur hen uttrycker sig oftare och anstränga sig för att formulera sig bättre. Det kan även hjälpa tränaren att bli bättre på att kommunicera och formulera sig generellt sett.

/Fredrik Weibull (idrottspsykologisk rådgivare)

Foto av Jeffrey F Lin på Unsplash
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.