Idrottspsykologins roll i att lyckas som elitidrottare

Hej kära läsare,

Detta är faktiskt den enda svenska bloggen om idrottspsykologi som vi har kommit över. Vi hoppas att vi har tillfredställt ett behov hos er som länge har väntat på en blogg inom detta ämne.

Vi vill också ge en eloge till våra gästförfattare Thomas Andersson och Tobias Richard som har skrivit mycket bra och intressanta inlägg. Som vi skrev tidigare finns möjligheten att få ett inlägg publicerat som gästskribent. Skicka då in en text till någon av oss på redaktionen så ger vi feedback och eventuellt godkänner inlägget för bloggen. Idrottspsykologi är väldigt brett så det är möjligt att skriva om en mängd olika saker, bland annat mental träning, idrottsskador, motivation, identitet, rollen som idrottspsykologiska rådgivare, självkänsla, rutiner, lagsammanhållning, tennispsykologi, idrottsföräldrar, barnidrott och ledarskap.

I detta inlägg belyser vi resultatet från en intressant studie som presenteras i tidsskriften The Sport Psychologist. Artikeln heter ”The role of psychological characteristics in facilitating the pathway to elite performance Part 1: Identifying mental skills and behaviours”.

I studien intervjuades sju stycken elitidrottare från idrotter som till exempel curling, ishockey och judo samt en förälder till respektive idrottare, dvs. sju föräldrar. Syftet med denna studie var att identifiera attribut som har bidragit till att dessa sju stycken har blivit elitidrottare. Intervjuerna transkriberades och analyserades. Det renskrivna materialet kategoriserades och formade åtta stycken teman som var ansågs viktiga för att bli en elitidrottare. Några av de teman som presenteras i studien var: Hängivenhet till sporten, Uppskattar vad som behövs för att lyckas, Hantera press och Visualisering (mentala föreställningar).

Under temat hängivenhet till sporten presenterades underkategorier såsom att inte acceptera förluster, viljan att kliva ut ur den komfortabla zonen, viljan att lägga ner hårt arbete och eget ansvar för den egna utvecklingen.

Under temat Uppskattar vad som behövs för att lyckas fann man underkategorier såsom medveten om nästa steg i karriären, en vision om vart han/hon ville komma med sin sport från början.

Under temat Hantera press fanns underkategorier där bland annat hantera tuffa tider, reagera på motgångar positivt, hantera andras förväntningar, bibehålla realistiska förväntningar och tolkningen av förväntningar och press.

Under temat Visualisering fann författarna till studien att visualisering användes för att förbättra färdigheter, som förberedelse inför race och för att gå igenom prestationen.

Författarna till artikeln lyfter fram att mer fokus bör ligga på psykologin när det gäller vägen mot elitidrott.

Denna artikel lyfter upp några av de saker vi på redaktionen har funderat på: att det är väldigt viktigt att idrottaren förstår vad som krävs för att bli en framgångsrik idrottare, att det krävs hårt arbete för nå sina mål. Där tror vi idag att det brister hos många yngre idrottare. Dem kanske är talanger i de unga åren och sedan när de når sin första större motgång är chansen stor att dem slutar.

Är man medveten om vad som krävs och beredd på att hantera motgångar, samt har verktygen till att göra det, är chansen större att man lyckas som elitidrottare på seniornivå. Visualisering nämndes också som ett tema och det använde idrottarna som en teknik för att bland annat förberedda sig inför sina prestationer. Det är också viktigt för idrottarna att kunna hantera förväntningar från andra runt omkring idrottaren, som till exempel föräldrar, kompisar och tränare. I samband med detta är det också viktigt hur idrottaren väljer att tolka de förväntningar som ställs på honom/henne. Det är bra om idrottaren sätter realistiska förväntningar på sig själv och fokuserar på sina egna förväntningar. Det är bara dem som idrottaren själv kan kontrollera.

Tycker ni detta inlägg var intressant så finns möjligheten att läsa hela artikeln. Fullständiga referensen till artikeln:

MacNamara, A., Button, A., & Collins, D. (2010). The role of psychological characteristics in facilitating the pathway to elite performance Part 1: Identifying mental skills and behaviors. The Sport Psychologist, 24, 52-73.

Mvh/Fredrik och Mikael (idrottspsykologiska rådgivare)

Det var med ishockeyspelare i studien som beskrivs i blogginlägget. Därför hade vi med en bild på ishockey.
Foto av Markus Spiske på Unsplash

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.