Fem tips till herrlandslaget inför EM i fotboll

Våga misslyckas
Självklart ska misstag minimeras men det gör man inte genom att undvika misstag utan genom att tillåta det och göra det man ska så bra som möjligt. Att fokusera på det ni ska göra är ett av de bästa sätten att hantera tuffa situationer och utvecklas för framtiden. För att göra det måste ni visa era medspelare att det är ok för dem att misslyckas och att ni vågar göra dem själva (läs mer om det här: ”Föregå med gott exempel på träningar och tävlingar”).

Våga vila
Fokusera på andra saker än fotboll när ni inte tränar eller spelar match. Ett mycket bra initiativ av Hamrén var att bjuda med familjerna på denna resa. Att vara med familjen kan skapa den distans och återhämtning spelarna behöver. För er som inte har familj, försök göra någonting utanför fotbollen. Se en film, läs, gå på museum, skriv berättelser, kör yoga, måla en tavla eller skypa med en vän.

träna tanken idrottspsykologi fotboll
Ha roligt
Det är stort, allvarligt och fotbolls-EM. Men glöm inte att skratta. Vi menar inte att det även ska vara EM i ordvitsar. Mer en lekfullhet. Var närvarande när ni möter journalister, publik, medspelare och motståndare. EM kommer innehålla mängder av underhållande situationer, tillåt er att uppmärksamma dessa. Arbeta med ta med er glädjen ut på planen, det kommer hjälpa ert spel.

Ge varandra feedback
Förstärk det era medspelare gör bra. Fotbolls-EM är kort, ni spelare kommer inte förbättra er avsevärt, ni har de förmågor ni har. Det ni kan göra är att ta fram den bästa versionen av er själva som fotbollsspelare. Ett bra verktyg till det är feedback, positiv feedback. Stärk varandra, gör varandra och laget bättre. Den bästa feedbacken ska vara nära i tiden, anpassad till situationen och personlig. Att bara skrika bra är inte lika effektivt som ”Bra att du tog löpningen Durmaz!”. Det kommer även hjälpa er ta med så mycket som möjligt till framtida mästerskap.

Lyssna
EM kommer innehålla mycket känslor. Ta hand om varandra. Låt känslorna flöda mellan matcherna, lyssna in och stötta. Ni behöver inte alltid ge varandra lösningar, det är ok att bara lyssna ibland. Det är skönt för den som pratar och upplever bekymmer att ha någon som aktivt lyssnar och som inte kommer med direkta lösningar.

/Mikael och Fredrik

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.