Dagens tävling är den viktigaste under hela min idrottskarriär! Eller?

De flesta av oss vill vinna när vi tävlar. Anledningarna till varför vi tävlar varierar dock, till exempel för att det är roligt, vi vill vinna, utvecklas eller testa våra gränser. Ofta talas det om ord som vinnarskalle i samband med tävlingsidrott. Är det någonting man måste ha för att vinna mycket? Visst kan det vara bra och viktigt, men det beror ju helt och hållet på vad man ger ordet för betydelse. Det kan till exempel betyda att man gör sitt bästa hela tiden, skärper sig extra mycket när det verkligen gäller, hatar att förlora, kan fokusera på rätt saker trots att man är nervös, är bäst när det gäller, är envis, gör allt för att vinna eller att man älskar att tävla.

Vi hävdar att vinna en specifik match eller tävling kanske inte är det viktigaste. Hela idrottskarriären hänger inte på just den tävlingen. Idrottskarriären är någonting som hela tiden rör sig framåt, utvecklas och förändras. Det kommer nya tävlingar och utmaningar.

De idrottare som vill vinna kommer troligtvis alltid vilja det. Om man vill fortsätta vinna behöver man utvecklas. Ju mer man utvecklas desto större blir chansen att vinna. Viktigast för att vinna i framtiden blir således att utvecklas, inte att vinna just nu. En idrottare har inte kontroll över om hen vinner eller inte, det hen kan göra är sitt bästa. Därför är det bättre att just fokusera på att göra det man kan för att prestera så bra som möjligt.

Att ha en vinnarskalle skulle enligt oss innefatta att man alltid gör sitt bästa, gillar utmaningar, vill vinna och fokuserar på det man ska göra, kämpar så hårt man kan samt att man kan hantera hög anspänning och fokusera på rätt saker fast det tar emot. Dock kan det vara problematiskt att ge idrottare benämningar som vinnarskalle, mentalt svag, nervig, mentalt stark och dålig mentalt (läs mer om det här: ”Att vara mentalt värdelös”).

Även om det viktigaste för dig skulle vara att vinna en specifik match är det genom att fokusera på det du ska göra (hålla igång fötterna, vara på tå, genomföra dina rutiner, ta djupledslöpningar när du får chansen, slå igenom) som du ökar chanserna att prestera optimalt. Att fokusera på att du måste vinna eller inte får förlora kommer troligtvis inte öka chansen att vinna. Snarare finns risken att du istället underpresterar.

/Fredrik Weibull och Mikael Wallsbeck (idrottspsykologiska rådgivare)

Tennis träna tanken

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.