Jag ältar dåliga prestationer. Hjälp!

Direkt efter en viss situation i tävlingen: ”Fan! Shit vad dåligt!…”

Efter tävlingen: ”Tusan… Hur kunde jag vara så dålig? Var har allting jag lärt mig tagit vägen?…”

På natten efter tävlingen: ”Faaaaan! HUR kunde jag vara så dålig? Kanske sämsta hittills. Eller nja, var väldigt dålig där på tävlingen för en månad sen. Tävlingen i maj var också katastrof. Men i alla fall säkert en av mina tre sämsta prestationer någonsin. Och imorgon är det dags för träning igen. Åååh vad jobbigt! Möta alla. Orkar inte prata om det här. Vill bara ligga här i sängen och fly från allt! Orkar inte tänka så här längre! Vill bli av med det NUUU!…”

Det här kan vara en variant av ältande. Många idrottare vi träffar upplever det problematiskt att släppa dåliga prestationer och gå vidare.

Här kommer några praktiska tips:

Acceptera tankarna
Acceptera att tankarna kommer dyka upp. Låt dem finnas där och arbeta med att fokusera och refokusera på det du vill fokusera på.

Bestäm hur länge du vill älta
Ibland är det skönt att analysera en tävling. Gå igenom vad som hände, vad du gjorde bra och hur du kan göra det bättre i framtiden. Bestäm en tidsram för detta. När det börjar bli flera timmar är risken stor att det går från att vara konstruktivt till destruktivt. Längdskidåkaren Johan Olsson uppgav i en intervju att hans fru vid ett tillfälle hade tröttnat och sagt att han fick älta fram till klockan sex den kvällen. Sen fick han bita ihop, gå vidare och äta middag tillsammans med de andra.

Distrahera dig själv
Kolla på en film, läs en bok eller träffa vänner. Gör någonting som gör att du tänker på något annat istället för att grubbla över tävlingen. Gå inte och lägg dig för tidigt om du har svårt att somna. Risken är då att du bara ligger och ältar.

Skriv ner dina tankar
Skapa en rutin då du efter tävlingar skriver ner dina tankar och känslor. Det kan vara ett bra sätt för dig att träna på att acceptera det som har hänt, lära dig från det och sedan släppa det och gå vidare.

Reflektera över dina bra prestationer
Allting är inte skit. Även om det känns som att det var riktigt dåligt går det alltid att hitta ljusglimtar. Se till att hitta minst tre saker du gjorde bra.

Prata av dig
Det här tipset fyller en liknande funktion som att skriva. Gör det som passar bra för dig. Men att själv sitta tyst hemma och inte försöka att älta en dålig prestation är ofta för svårt. Det är skönt att ventilera tankarna och berätta om dem för någon vän. Efter att man har gjort det kan det vara lättare att gå vidare.

Lycka till!
Fredrik Weibull och Mikael Wallsbeck (idrottspsykologiska rådgivare)

trana-tanken-innebandy
Foto av Fredrik Weibull

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.