Låt oss dansa tålamodets dans

Hur snabbt kan en idrottare lära sig en ny färdighet? Hur många färdigheter kan en idrottare lära sig i veckan, i månaden eller om året? Vad är rimligt?

Många gånger har vi för höga förväntningar på idrottarna. Vi tror att de är supermänniskor som snabbt ska lära sig massa nya färdigheter, helst på en gång. Oavsett ålder och nivå så tar det dock tid.

I det senaste avsnittet av podcasten Hjärnskrynklarna diskuterade vi utveckling och tålamod och vikten av att förstå att det tar tid att lära sig saker. Här skiljer sig olika idrottsföreningar åt. Finns det ett starkt resultatfokus är det svårt att vänta in utveckling. Resultatet måste komma nu! Med ett utvecklingsfokus ligger fokus på att lära sig av sina erfarenheter, positiva som negativa. Det är då bättre att idrottaren lär sig och tränar på rätt saker istället för att det ska gå snabbt.

Idrottare borde ha rimligare förväntningar på sig själva och tränare/ledare borde ha rimligare förväntningar på sina idrottare. Det är bra om både idrottare och tränare arbetar regelbundet med detta för att hitta rätt nivå. Det är inte något som är enkelt men det är viktigt. Dels är det bra att själv reflektera över det och dels är det bra att prata med varandra om det. Som tränare är det önskvärt att prata med de andra tränarna om det samt att diskutera det tillsammans med idrottarna. Vilka förväntningar är rimliga att ha på sig själv och på varandra?

Genom att reflektera över det samt att prata med varandra om det finns det större möjligheter att ha mer lämpliga förväntningar på sig själv och andra och det är rimligt att anta att både tränarna och idrottarna bli bättre på att prata om detta. För att kunna diskutera det på ett bra sätt är det viktigt att skapa ett tryggt klimat.

/Fredrik Weibull och Mikael Wallsbeck (idrottspsykologiska rådgivare)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.