Du måste inte tycka om alla dina lagkamrater

Det är komplicerat och utmanande att spela i ett idrottslag. Ett lag har många olika individer samlade. Det är individer som skiljer sig åt gällande hur de fungerar, deras förutsättningar (fysiskt, mentalt, socialt, ekonomiskt, etc.), hur deras bakgrund ser ut, vad de har för personligheter samt vad de har för ambitioner, drömmar och mål. Samtidigt har du även en ledarstab med olika individer. Det är inte lätt att få det att fungera på ett bra sätt. Att få alla medlemmar i laget att samarbeta, hjälpa varandra och arbeta åt samma håll.

Förhoppningsvis skapas en hög samanhållning, både gällande uppgiften och det sociala. Förmodligen kommer man att tycka om en del spelare i laget, ha ett mer neutralt förhållande till andra och så är det möjligt att man tycker lite mindre om några spelare. Det är helt naturligt. Och det är något som förmodligen förändras över tid. Men det blir svårt att skapa en bra samahållning om vissa spelare inte vill få det att fungera med några av de andra spelarna. Då kommer det förmodligen inte heller att göra det. Det krävs inte mycket för att det ska bli tjafs och dålig stämning i ett lag.

Något som kan stå i vägen för att man ska kunna bygga ett bra lag som fungerar väl ihop är att en del idrottare tänker att om man inte tycker om varandra så kan man inte samarbeta. Men så fungerar det inte. Det går att samarbeta med spelare man inte tycker om. Om man är i ett lag tillsammans vill man ju få det att fungera så bra man bara kan.

Arbeta med att acceptera de sidor som du inte tycker om hos den andra personen. Agerar personen på ett sätt som inte är bra är det naturligtvis bäst att prata med hen om det. Och det är viktigt att kunna säga till och kunna säga ifrån (påverka det som går att påverka). Vågar man ta konflikter kan saker bli bättre. Och det är generellt sett mycket bättre att ta konflikter tidigt än att vänta tills de blir större och infekterade. Det är hjälpsamt att se på konflikter som något naturligt och något som kan medföra bra saker. Ifall konflikter i sig är något som är dåligt och ska undvikas mycket färre personer att våga vara sig själva och lyfta saker som är viktiga.

Ansträng dig även för att hitta ett sätt att fungera med personen. Hitta gemensamma nämnare, saker som ni gillar båda två, saker ni är överens om. Ni vill förmodligen båda att det ska vara en bra och utvecklande tränings- och tävlingsmiljö, att laget ska utvecklas så mycket som möjligt och det ska prestera bra. Fokusera på och skapa förutsättningar för det. Du kan inte bestämma hur hen ska agera men du kan bestämma hur du ska agera. Ta ansvar för ditt agerande. Var schysst, trevlig och arbeta med att skapa en bra relation och hjälp spelaren utvecklas och prestera bättre.

Träna på att fungera bättre tillsammans med personer du inte tycker om så mycket. Det är en färdighet som har stor nytta av i andra situationer, på jobbet och/eller nya spelare i laget eller ny lag du kommer att spela med.

/Fredrik Weibull (idrottspsykologisk rådgivare och KBT-terapeut, steg 1)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.