Det är ok att bli arg

Skriker du fula ord när du missar en passning? Skriker du och slår racket i marken efter en enkel forehandmiss? Många idrottare som agerar ut deras frustration och ilska har det jobbigt. De vill inte bete som de gör när de blir arga men ilskan tar över och de agerar känslostyrt.

En idrottare gör samma misstag för tredje gången på kort tid och blir riktigt arg kan uppleva att de inte har kontroll över deras agerande. Det blir inte lättare att hantera humöret när de vet att kompisarna, tränarna och föräldrarna blir arga på dem för att de agerar på det sättet och att de blir irriterade på sig själva och även rädda för vad de ska ställa till med.  

Har du problem med hur du agerar när du blir frustrerad och arg under träningar och tävlingar? Något som är hjälpsamt att känna till och förstå är att det aldrig är fel att bli arg och frustrerad. Det är alltid ok att uppleva de känslor som kommer. Det är inte du som bestämmer om du ska bli arg eller frustrerad, det bara kommer. Det är din hjärna som försöker hjälpa dig även om det inte är så hjälpsamt i de situationerna. Du har större chans att hantera känslorna på ett bra sätt om du är ok med att känslorna kommer.

/Fredrik Weibull (idrottspsykologisk rådgivare och KBT-terapeut, steg 1)

2 reaktioner på ”Det är ok att bli arg

  1. Har du tips på var man kan vända sig om man som jag har en 14-årig tjej som lätt blir arg och frustrerad under sina matcher? Tex någon att prata med så hon kan få verktyg för att hantera ilskan på ett bättre sätt än idag?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.