Vi har inte råd att göra några misstag mot dem!

Ifall man möter ett mycket bättre lag är det vanligt och förståeligt att man känner att man har mindre utrymme att göra misstag än vad man har i andra matcher. Och det stämmer ju också. Vill man vinna matchen så har man kanske inte råd att göra lika många misstag som man brukar, man behöver prestera bättre än vanligt. Och det är ju svårt när man samtidigt möter spelare som kanske är starkare, snabbare och mer tekniska. Det i sin tur ökar ju risken för fler misstag.

Brukar man vanligtvis prestera bättre än vanligt? Nej, för då hade det inte varit ”bättre än vanligt”. Är det lätt att prestera bättre än man brukar när man brukar göra sitt bästa? Nej. Och försöker man spela ett svårare spel (snabbare, mindre marginaler, etc.) så ökar ju misstagen.

Vad är risken om man känner att man inte har råd att göra misstag? Risken är att man håller igen, tvekar och spelar mer fegt. Man spelar förmodligen inte som man ska och man kanske inte jobbar lika hårt för att vara passningsbar och skapa ytor. Ifall man känner att man inte har råd att göra misstag kommer man förmodligen att spela sämre än vad man brukar. Så hur ska man göra då?

Att möta ett mycket bättre lag är tufft. Risken är ju givetvis väldigt stor att man förlorar, det går ju inte att komma ifrån. För att ha bäst chans att prestera bra och vinna behöver man nog spela sitt spel, det spel man har tränat på. Man behöver även släppa loss och satsa. Verkligen spela ut. För att det ska ske behöver det vara ok att göra misstag. Det behöver vara så ok det bara går. Om det är ok att göra misstag kan man fokusera helt på att göra det man ska, istället för att oroa sig för misstaget. Chansen är större att man kan slappna av och spela ut. Spelar man sitt spel och gör det ordentligt så tränar man ju på rätt saker och kommer man förmodligen utvecklas så mycket som möjligt under matchen.

Men, tillbaka till misstagen. Jag skrev ju i början att man har, generellt sett, mindre utrymme för misstag om man vill vinna mot mycket bättre motståndare. Ja, så är fallet. Men som jag också har skrivit är det inte rätt strategi att försöka undvika misstag och hålla igen i spelet. Den bästa strategin är som sagt att spela sitt spel och göra det man ska (med till-beteenden) och om man vill göra så få misstag som möjligt får man verkligen arbeta med att vara närvarande och fokusera på rätt saker. För att ha fokus på rätt saker och orka göra det på ett bra sätt är det viktigt att arbeta med slå av och på (läs mer om det här: ”Arbeta med att ”slå på” och ”av” under träningar och tävlingar) under tävlingen och att göra det bra och ordentligt.

Det är också bra att undvika att spela för svårt, att spela för komplicerat och ”hoppas-spela” (det vill säga, t.ex. slå en passning som man inte tror kommer fungera men man hoppas för det hade varit underbart om det gick). Förenkla, ha vettiga marginaler, var noggrann, gör ert bästa, våga och spela ut. Mycket energi och bra kroppsspråk. Snacka, snacka, snacka.

/Fredrik Weibull (idrottspsykologisk rådgivare och KBT-terapeut, steg 1)

Foto av Chris Leipelt på Unsplash

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.