Jämför du dig hela tiden med andra idrottare?

Jämför du dig med andra? Det är klart att du gör och det gör vi också. Det är inte fel att göra det, det är naturligt. Däremot kan det i vissa fall bli väldigt jobbigt och destruktivt.

Vissa idrottare jämför sig hela tiden med andra och bekräftar då gång på gång att de är dåliga. Han är ju snabbare, hon är bättre taktiskt, han är starkare och hon har bättre teknik. Det går alltid att hitta någon som är bättre. En del idrottare jämför sig också med hur bra vissa kända idrottare var i deras ålder och kan då känna sig lite uppgivna över deras egna karriär; ”Det är ingen idé”. Det kan göra att de tappar suget, börjar fokusera mer kortsiktigt och/eller får sämre självförtroende.

Hur kan vi bli bättre på att hantera detta jämförande? Vi kommer nog aldrig helt komma ifrån det. Däremot tror vi att många kan jämföra sig mer sällan och på ett bättre sätt.

Inspiration och idéer
Vill du bli bättre på något? Då kan det ibland vara intressant och givande att titta på andra som gör det bättre och inspireras av hur de gör. Vissa saker kanske inte passar men ibland kan man bli inspirerad och taggad samt få bra idéer och värdefull information.

Hitta din väg
Det är viktigt med en förståelse för att det är svårt att jämföra på ett vettigt sätt. Vi ser vissa delar av andra människors situation men inte andra. Vi ser ofta det som är bra. Det finns även olika vägar att nå dit vi vill. Det är viktigt att så mycket som möjligt utgå från dig dig själv och din situation och hitta en väg som är bra för dig.

Ha tålamod och gör ditt bästa
Ha tålamod och fortsätt att göra ditt bästa varje dag. Då ökar chansen enormt mycket att du kommer dit du vill. Och om du inte når hela vägen så finns det bra förutsättningar för dig att må bättre för att du har gjort ditt bästa.

Träna på att uppmärksamma det du gör bra.
Träna på att uppmärksamma det du gör bra genom att till exempel avsluta träningen/tävlingen/dagen med att lyfta tre saker som du har gjort bra. Det är bra att välja så specifika och konkreta saker som möjligt och som du själv kan påverka. Genom att bli bättre på att se det som man själv gör bra och uppmärksamma sin egna utveckling kan man bli mindre beroende av att jämföra sig själv med andra.

Arbeta med att glädjas åt andras framgångar.
Ibland tycker man att det är fantastiskt kul när det går bra för andra och ibland är det svårare att glädjas åt det. Det är bra att arbeta på att glädjas åt det lite oftare. Man får fler tillfällen att vara glad och färre tillfällen att sura. Det ökar förmodligen chansen att andra kommer att glädjas åt dina framgångar oftare. Generellt sett är det också nyttigt att inte hela tiden fokusera så mycket på dig själv och hur den andra personens framgångar eller motgångar påverkar dig.

/Fredrik Weibull och Mikael Wallsbeck (idrottspsykologiska rådgivare)

Photo by Rob Wingate on Unsplash

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.