Använd en post-shot rutin efter dina golfslag

Många golfspelare har en pre-shot rutin, det vill säga en rutin för hur de ska förbereda sig inför sina golfslag. Det är inte lika vanligt att golfspelare har en post-shot rutin. En post-shot rutin är en rutin för hur man agerar efter att slaget, den kan innehålla olika saker man tänker på och/eller gör. 

En post-shot rutin är viktig eftersom du vill få ut så mycket som möjligt av varje golfslag. Du vill ju även skapa bra förutsättningar för att hantera tiden fram till nästa golfslag på ett bra sätt (här kan du läsa mer om vad du kan tänka på mellan slagen) och för att slå nästa slag på ett så bra sätt som möjligt. När du har kommit fram till det bästa sättet att lära dig av dina slag och hantera dina tankar och känslor på är det ju också klokt att göra det efter varje slag, inte enbart efter vissa. Dels vill du ju hantera dina tankar och känslor på ett bra sätt efter varje slag och dels vill du ju skapa bra förutsättningar innan varje slag. Ju oftare du genomför rutinen desto bättre blir du ju också bättre på att genomföra den. Chansen är även större att du faktiskt genomför rutinen när du behöver den som mest under tuffa och utmanande perioder under golftävlingar. 

Om du slog ett dåligt slag och inte hanterar det på ett bra sätt är risken stor att du går och tänker på det slaget när du sedan går mot bollen för att slå nästa slag. Du kanske ser slaget framför dig om och om igen, du är sur och ledsen för att du slog ett så dåligt slag i det läget, du funderar eventuellt över varför du inte fick till det och oroar dig för att slå ett sådant slag igen. 

Med en bra post-shot rutin ökar dina chanser att hantera föregående slag på ett bra sätt och att du utvecklas mer. Det kan även ge dig bättre förutsättningar att prestera bra vid nästa slag. En rutin kan se ut på olika sätt. Det är viktigt att den känns bra och meningsfull för dig och att det är något du kommer att tillämpa efter dina golfslag. Ett förslag på en bra post-shot rutin ser ut så här: 

Gör ditt bästa med att acceptera att slaget blev som det blev och ställ dig själv frågorna: 

 • Hur kunde jag ha gjort det bättre? 
 • Vad gjorde jag bra? 

Släpp sedan det slaget och vila mentalt fram tills att du kommer fram till bollen igen. 

Efter slaget kanske du upplever att det blev dåligt och/eller att vissa saker i din sving inte fungerade så bra. Det kan då vara bra att reflektera över hur du kunde göra en eller flera av de sakerna bättre. Efter det är det bra att reflektera över vad du gjorde bra i ditt slag. Nedan går jag igenom det här lite mer i detalj. 

Hur kunde jag ha gjort det bättre? 
Det kanske var något du inte riktigt fick till i slaget. Det blev en fade istället för en draw, det var ett par tekniska detaljer du inte fick till och/eller så höll du igen i slaget. Genom att reflektera över hur du kan göra det bättre nästa gång tar du med sig vad du faktiskt ska göra då istället för vad du gjorde dåligt. Du tar med dig konkreta lärdomar och saker du kan göra och fokusera på vid nästa tillfälle för att det ska bli bättre. Det finns inget egenvärde i att fokusera på det du gjorde dåligt. Det bästa du kan göra är att acceptera att det inte gick bra och att sedan fundera på hur du kan göra det bättre nästa gång, till exempel att du verkligen ska committa då. Om det då blir ett dåligt slag så får det vara så, men då har du i alla fall gjort vad du har kunnat när det gäller det.  

I och med att du får med dig idéer på hur du kan göra det bättre så har du lärt dig något av misstaget. Då är det inte bara negativt, du får ju ut något av din nya erfarenhet. Det kan även vara bra att föreställa dig att du slår slaget på det sätt du vill (t.ex., att du committar 100 procent). Det kan göra att du tar med dig det på ett ännu bättre sätt och faktiskt får en positiv upplevelse av slaget. 

Vad gjorde jag bra? 
Om du uppmärksammar det du gjorde bra under slaget är chansen större att du tar med dig det och även gör på det sättet vid nästa golfslag. Det kan även vara positivt för självförtroendet eftersom du blir mer medveten om vad du faktiskt gör bra och eftersom du uppmärksammar det. Den starkaste källan till situationsspecifikt självförtroende (self-efficacy) är just tidigare erfarenheter. 

Om du fokuserar på det du gör bra ger du förmodligen också mindre utrymme till sämre saker i ditt slag (och som inte heller förtjänar något utrymme, det leder förmodligen inte till något positivt om du fokuserar på de aspekterna av slaget). Genom att uppmärksamma det du gör bra finns även chansen att ditt humör håller sig på en bättre nivå och att du inte blir lika frustrerad senare under rundan. Om du är inne i en dålig period under golfrundan och bara noterar det du gör dåligt vid varje slag finns risken att du blir mer och mer frustrerad (och ännu mer fokuserar på det som är dåligt). Om du under samma period uppmärksammar det du gör bra kanske ditt humör håller sig på en bättre och mer stabil nivå och det kan därmed vara lättare att vara närvarande i nuet. 

När ska jag genomföra post-shot rutinen? 
Du kan påbörja rutinen direkt efter att du har genomfört slaget och sett resultatet av det (t.ex., träff, hur bollen flög, riktning, skruv, var bollen landade), när du har gett klubban till din caddie eller efter att du har lagt ned klubban i din golfbag. Det spelar inte så stor roll. Det viktiga är att du så fort som möjligt efter slaget, när det passar dig, reflekterar över din pre-shot rutin och ditt slag (i din post-shot rutin analyserar du inte bara ditt golfslag utan även hur du förberedde dig för slaget).

Hur lång ska post-shot rutinen vara? 
Det är upp till dig hur lång din post-shot rutin ska vara och det är också något som kan variera från slag till slag. Det är viktigt att kunna vara flexibel med din rutin (du har inte en rutin för sakens skull, du har den för att hjälpa dig själv att må bättre, utvecklas mer och prestera bättre på golfbanan). Du har en grundrutin och sedan kan du variera vilka punkter i rutinen som du ska inkludera efter dina slag och hur lång tid du ska spendera på varje punkt (generellt sett är det dock bra att använda hela rutinen och att genomföra den på samma sätt men ibland passar det inte). Efter vissa slag kanske du lägger lite mer tid på att gå igenom stegen i din rutin, efter ett visst slag kanske det till exempel tar längre tid att komma fram till hur du skulle göra det bättre nästa gång (ibland är det tydligt hur du ska göra det bättre nästa gång och ibland kräver det lite mer analys och reflektion). Efter andra slag är din rutin till exempel kort och effektiv (efter ett fantastiskt slag kanske du uppmärksammar att du committade till hundra procent, hade riktigt bra fokus på det du skulle fokusera på och att du hade ett bra tempo i svingen). På green blir rutinen generellt sett kortare på ett naturligt sätt (eftersom det kan vara ganska kort om tid mellan puttarna). Det är viktigt att poängtera att det är minst lika viktigt och bra att genomföra post-shot rutinen efter puttar som efter andra golfslag (t.ex. utslag eller inspel). 

Ibland kanske du inte reflekterar över hur du ska göra något bättre, du kanske bara lyfter det du gjorde bra. Exempel: 

Du spelar en golftävling och under den första rundan slår du en riktigt bra järnfemma på hål fyra. Du gjorde allt bra i det slaget och väljer att bara förstärka det. Du reflekterar över vilka moment du gjorde bra och hur du lyckades med det. Du väljer att inte reflektera över hur du kunde ha genomfört det på ett bättre sätt. Sedan släpper du golfen och fokuserar på naturen runt dig medan du går mot green.  

När det gäller vissa slag kanske du inte kan hitta något du gjorde bra, du fokuserar bara på hur du kunde ha gjort det bättre. Exempel: 

Ditt inspel på det sjätte hålet (med en järnsexa) var inte alls bra. Du hoppade över din pre-shot rutin, var ofokuserad och du fick inte till tekniken alls. Det blev en allt för kraftig slice och din boll landade vänster om green i tjock ruff. Efter det slaget lyckades du inte identifiera något du gjorde bra. Du funderar istället över vad du kunde ha gjort bättre. Du kommer på två saker som du ska tänka på vid nästa slag. Du lämnar nu slaget bakom dig och frågar din medspelare hur det är med familjen. 

Ofta går det dock att hitta något du gjorde bra även om det kanske inte är uppenbart med en gång. Om du slår ett riktigt bra slag men valde fel klubba så kanske bollen landar alldeles för kort eller långt. Det är ju dock viktigt att uppmärksamma att slaget var bra. Ett annat tillfälle kanske du i en utmanande situation ändå committar fullständigt till slaget och då är det viktigt att uppmärksamma det även om slaget i sig blev dåligt. 

Att genomföra en rutin efter varje golfslag kräver mer disciplin under en golfrunda jämfört med om du aldrig gör det, eller om du gör det ibland när du känner för det. Det finns också en risk att du glömmer att genomföra rutinen efter ett eller flera golfslag. Det är bra att anstränga dig för att genomföra rutinen efter varje golfslag men om du glömmer att göra det efter ett (eller flera) golfslag är det ok. Det är inget att stressa upp dig över och det är dumt att klanka ner på dig själv (det hjälper aldrig att vara taskig mot dig själv, det är bättre att vara snäll mot dig själv, läs mer om det här: ”Vad innebär det att vara snäll mot sig själv i ett idrottssammanhang?”). Arbeta istället med att acceptera det och gör ditt bästa för att genomföra din rutin efter nästa slag. Om du blir bra på att genomföra rutinen efter alla golfslag kommer det förmodligen bli lättare att genomföra den efter ett tag, du kanske inte ens behöver reflektera över det utan genomför den automatiskt. Även om det känns som att det kräver mer av dig att genomföra rutinen är det möjligt att hela golfrundan faktiskt blir mindre ansträngande eftersom du använder dig av en strategi som kan hjälpa dig att hantera dina tankar, känslor och erfarenheter på ett bättre sätt. 

Det är bra att regelbundet utvärdera hur arbetet med din post-shot rutin går, dels om du genomför den efter varje slag och dels om den fungerar bra ett bra sätt (om den fungerar bra är det värdefullt att uppmärksamma det och om den behövs förbättras är det bra att notera det och fundera över hur du kan göra det). En rekommendation är att utvärdera arbetet med din post-shot rutin efter varje golfrunda. 

Lycka till!
Fredrik Weibull (idrottspsykologisk rådgivare)


Omröstning. Hur tycker du att man ska skriva det? Väljer ni alternativ 1, 2 eller 3 (se nedan)? Skriv (och motivera gärna) i kommentarsfältet.

 1. Pre-shot rutin och Post-shot rutin
 2. Pre-shot-rutin och Post-shot-rutin
 3. Pre-shotrutin och Post-shotrutin

Skriv även gärna om blogginlägget i kommentarsfältet, dela med er av tankar, idéer, reflektioner och frågor.

Foto av Andrew Shelley på Unsplash
Annons

4 reaktioner på ”Använd en post-shot rutin efter dina golfslag

 1. Jättebra tankar och beskrivning! att ha en post shot rutin är lika viktigt som en pre shoot rutin. Som golfare och träningsnörd med en del mentala kunskaper, tycker jag detta var utmärkt förklarat! Det är min filosofi också, att försöka belöna sig främst med det som gick bra. Speciellt under rundan, funkar det mycket bättre, än att ge sig själv kritik. Det senare blir bara låsningar eller övertänkande. Det får nog dock inte bli så lång eller omständlig post shoot rutin så det tar för mycket fokus och tid. Jag brukar propagera för Tiger Woods sätt att dissa ett dåligt slag – gå 10 bestämda steg för att skaka av dig den dåliga känslan. Sen ska du bara se framåt mot nästa slag. Något han nu försöker lära sig son också. Jag har lagt till, att ”borsta” bort det dåliga från mig själv också på sista steget. Symboliskt. Ser fram mot flera sådana här tips från er!!!

  • Hej Cathrine,

   Stort tack för din kommentar och feedback. Ja det är så bra med en post-shot rutin. Så fördelaktigt om man kan göra det efter varje slag. Du har helt rätt, den får inte vara för krånglig eller omständig. Då kommer man inte genomföra den efter varje slag, och tanken är att den ska hjälpa och inte stjälpa. Och om man gör det på ett bra sätt så har man bara saker att vinna, det kommer ändå finnas tankar och känslor att hantera efter slagen. Då kan man lika gärna göra det på det bästa sättet varje gång. Apropå något symboliskt, en sak en golfare jag arbetade med började göra var att efter att han hade genomfört sin post-shot rutin så knäppte han med fingrarna (för att komma ur golfbubblan). När han senare kom fram till bollen och skulle förbereda sig för nästa slag knäppte han med fingrarna igen (för att komma in i golfbubblan).

   Mvh,
   Fredrik

 2. Bra som vanligt!!
  Det jag tänker på är att det ibland är väldigt svårt att göra en ”teknisk” utvärdering i sin ”post shot routine” Helt enkelt för att ens känslor ofta inte stämmer överens med verkligheten och det är så små detaljer som avgör varför bollen gick som den gick.. Därför brukar jag rekommendera att göra den analysen kort(om den ens finns med) sedan kommer ju de tankarna vare sig man vill eller ej:)

  Det andra är att verkligen träna på detta under varje tränigsvarv. Upplever att många spelare slarvar med både pre och post shot routines under träningsrundor samt att de väldigt sällan tränar på det på rangen och öveningsområden. Vilket leder till att de tränar på två helt olika beteenden vid träning och tävling..

  • Tack så jättemycket! Bra poäng gällande svårigheterna med en ”teknisk” utvärdering. Precis, jag tänker verkligen att det är något man ska göra kort och även ytligt om du förstår mig rätt, d.v.s. första reflektionen gällande det. Inte att man ska gå in på djupet och analysera. När det gäller det tekniska så mer första intrycket av hur det gick, de tydliga sakerna. Precis, sedan kommer ju tankarna ändå vare sig man vill eller ej. Det är en av anledningarna till att jag tycker att det är bra att genomföra den. Om man genomför den kort och fokuserat så har man sedan gjort den. Då är det lättare att låta tankarna komma o gå, och vara där utan att gå in i dem sen. Om man inte gör den korta analysen så kanske risken är större att man fastnar i ett ältande kring slaget istället. Nu har man gjort analysen och då är det lättare att gå vidare sen.

   Sedan behöver man ju inte gå in på de tekniska detaljer i analysen heller. Det beror ju på hur slaget var och vad som hände. De tekniska sakerna kanske genomfördes helt ok, varken jättebra eller dåligt och stack inte ut så mycket. Det som hände kanske var att man tvekade och inte commitade. Då Kanske man i post-short utvärderingen kan tänka, ok tekniskt, bra genomförd fre-shot rutin, bra fokus. Tyvärr tvekade jag lite och höll igen. Nästa järnslag ska jag verkligen committa till. Jag ska påminna mig själv om att göra det inför nästa slag. Och sedan släppa slaget.

   Det du lyfter är så viktigt. Att verkligen arbeta med sina rutiner på ett bra sätt under träningsrundor och träning på övningsområdet. Annars tränar man ju på fel saker, kan ju t.om. göra det svårare sedan när det är tävling. Håller med om att det verkligen slarvas med detta, om man kan få spelarna att förstå vikten av detta kan nog mycket hända. Det är ju bättre att de arbetar med rätt saker under träning (med rutiner, med fokus, etc.) och faktiskt tränar lite mindre (för det kräver mer av dem att faktiskt arbeta med att genomföra sina rutiner, vara närvarande, fokusera på det sätt de vill göra under tävling och hantera tankar och känslor på ett bra sätt och därför kan man ju inte träna lika mycket som man skulle kunna om man går ut och hoppar över rutiner och är lite mindre fokuserad) än att de tränar jättemycket och inte genomför träningen på rätt sätt.

   Tack för din feedback och dina reflektioner Jonnie!

   /Fredrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.