Använd dig av triggers för att nå dina optimala tillstånd

En trigger är en rörelse, föreställning eller ord som kopplas ihop med känslor, tankar och beteende. Ett exempel på en trigger kan vara att du trycker tummen och pekfingret mot varandra. Triggers är ett bra sätt att använda sig av för att nå det tillstånd man vill befinna sig i. Ett exempel kan du vara en idrottare som innan tävling använder en trigger för att hitta ett avspänt och fokuserat tillstånd. När hon trycker ihop tummen och pekfingret samtidigt som hon tar ett djupt andetag så når hon ett skönt avspänt tillstånd samtidigt som fokus på tävlingen ökar.

Triggers är vanligt i idrotten. Inom idrotten kan man se idrottare som till exempel ser sprinters, höjdhoppare och längdhoppare slå händerna på låren, ropa något etc. innan de går ner i blocken eller påbörjar ansatsen.

Ju fler gånger du använder triggern i kombination med det önskade tillståndet desto starkare associeras tillståndet med triggern. Vi brukar kalla detta för att ladda triggern. Det vill säga, ju oftare idrottaren använder triggern då hon är avspänd och har fokus på det hon ska göra i tävlingen desto starkare associeras detta tillstånd med triggern. Det betyder också att hon snabbare når detta tillstånd när hon senare använder triggern.

Det finns olika sätt att ladda triggern på. Bland annat är det bra att använda sig av triggern när du befinner dig i det tillståndet, t.ex. en bandyspelare under match eller en spjutkastare efter ett riktigt bra kast. Du kan även använda dig av mentala föreställningar (visualisering), musik och self-talk (självprat) för att ladda på triggern med de upplevelser, tankar och känslor du vill ladda triggern med.

Vi rekommenderar du att laddar triggern ordentligt innan du använder den i ett skarpt läge. Ett första steg kan då vara att du som idrottare laddar på den utanför träning/tävling genom till exempel mentala föreställningar för att sedan använda den under träning. Sedan om det känns bra kan du använda triggern i mer skarpa lägen, till exempel innan matchen, loppet, då du upplever negativa tankar eller kanske när du har tappat fokus. Fortsätt regelbundet ladda triggern i både träning och tävling.

Det är också viktigt att ha med sig att det ibland kan vara svårt att nå det tillstånd man vill. I många fall kanske man inte upplever det önskade tillståndet och det är viktigt att arbeta med att vara ok med det. Jakten på det perfekta tillståndet kan ibland göra att man upplever mer obehag än vad man annars skulle kunna göra, det kan öka frustration och till och med minska chansen att man når det tillstånd man vill. Det kan det vara positivt att göra saker för att öka chansen att nå det tillstånd man vill men det är viktigt att man är ok med att man inte når det också.

Vilken tillstånd skulle du vilja nå oftare? Vilken är din trigger eller skulle kunna vara din trigger?

Triggers kan användas i mängder av sammanhang, till exempel under träning/tävling, på kontoret, under ett möte eller när du är hemma.

Finn din trigger och ditt sätt att nå dina optimala tillstånd.


Ge gärna exempel i kommentarsfältet på den trigger du använder!

Trevlig helg!
Fredrik och Mikael (idrottspsykologiska rådgivare)

Annons

7 reaktioner på ”Använd dig av triggers för att nå dina optimala tillstånd

 1. Jag nyper mig själv i armen när jag är hos tandläkaren… haha skämt å sido. Detta är en bra grej i alla möjliga olika situationer i livet. Lite av ”fake it til you make it”. Om jag är nervös för någonting t.ex. så tänker jag på alla andra gånger jag klarat av något som var värre. Osv. osv. osv.

 2. Tja! Kanske är lite sent ute med att kommentera, men superintressant läsning!
  Jag rider på medelsvår nivå i hoppning, min ”trigger” är väldigt uppmärksammad av medtävlande. Det är så att jag skakar på handlederna och sen nyper jag mig i knävecken. Nu har det blivit ett sorts ticks. Om jag inte hinner göra det innan tävlingsstarten så kan jag inte koncentrera mig och mina resultat blir sämre. Haha 🙂

 3. Hej på er!

  Det är aldrig försent att kommentera!

  Spännande med era triggers! Jag dömer ishockey och min trigger är då att slå mig själv på benet 3 gånger och säga till mig själv ”fokus”. Det hjälper mig att prestera bättre!

  Ha det bra!

  / Mikael

 4. Pingback: Personlig utveckling | Fredrikweibull's Blog

 5. Hittade den här bloggen för ett par månader sedan och jag älskar den! Väldigt intressant!!
  Jag tävlar körning på elitnivå. Alltså körning med häst (dressyr, maraton och precision). Det fungerar precis som fälttävlan fast vi kör istället för rider. Eftersom det är hästar inblandade har jag en lugn och för hästarna (och omgivningen) nästan omärkbar trigger. Jag tar ett djupare andetag, sluter ögonen och säger till mig själv: ”skärp dig Pernillha, fokusera!”. När jag öppnar ögonen igen är jag i en ”bubbla”. Jag är medveten om omgivningen men ”ser/hör” den inte.

  Nu ska jag fortsätta beta av inlägg bakåt i tiden. Tack för en mycket bra blogg!

 6. Hej ”Penna”,

  Tack för dina ord. Värmer och får oss att vilja skriva ännu mer. Sitter faktiskt just nu med kommande inlägg. Lycka till med ditt idrottande!

  Trevlig helg!

  /Mikael

 7. Hej
  Jag skrattade gott åt alla triggers, kommer då på att jag själv har en. På gymmet vid stretchningen. För att hitta balansen när jag står på ett ben, det andra har jag böjt upp med hjälp av handen bakåt, slår jag på det andra benet och säger: ”skärp dig Laila stå stadigt”.
  I min ålder 68 är det sååå viktigt att träna de små musklerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.