Hantera frustration i idrotten

Att hantera frustrationen i idrott är en utmaning för många. I media kan vi läsa om aktiva inom idrotten som ”tappar det” och blir avstängda. Det kan handla om slag, glåpord och andra dumma handlingar.

Hur kan vi då arbeta med frustation? Det är viktigt att utgå från att ingen vill vara elak, säga dumma saker eller slåss. Det kan tyckas så, men allt som oftast leder dessa handlingar till ånger och skuldkänslor. Det blir en ond cirkel som är svår att bryta.

Att slå av sitt racket i badminton, skrika fula ord eller att sparka en vattenflaska vid sidlinjen är inte bra handlingar för att hantera frustration. Vissa menar på att det ibland är bra för idrottare att släppa ut sin frustration om hen har varit frustrerad under en tid och inte blivit av med den. Det stämmer inte. Det kan leda till att idrottaren kommer ur balans, fokuserar på fel saker och skäms. Ju fler gånger idrottaren agerar dumt för att få utlopp för sin frustration desto större är chansen att idrottaren även gör det nästa gång hen blir frustrerad.

Omgivningen har en viktig roll när det gäller frustrerade idrottare. Vilka beteenden förstärker vi? I media talas det mycket om slagsmål eller när det hettar till. Många gillar det. De tycker om när idrottare visar känslor och när det blir intensivt. Känslor, passion och viss frustration är absolut helt ok. Det hör idrotten till. Dumma beteenden gör det inte.

Vissa idrottare klarar inte av att agera på ett bra sätt när de upplever frustration. Den kan vara en extra stor utmaning för vissa idrottare med till exempel ADHD. Så vi i omgivningen behöver vara medvetna om vad det innebär när vi hetsar upp idrottare. Klarar denna idrottare av det eller bör jag istället hjälpa idrottaren att lugna sig?

För att hantera frustration bättre är det bra att förbereda sig väl och arbeta med att förutse sina reaktioner. Om du till exempel har sovit dåligt, är hungrig och har haft en tuff dag i skolan/hemma/jobbet är risken större att det blir svårt att hantera frustrationen på träningen eller tävlingen.

Arbeta med att acceptera frustrationen du väl upplever och istället fokusera på funktionella beteenden som kroppsspråk och fotarbete. Bryt det negativa mönstret. Viktigt är att även arbeta med din frustration utanför idrotten.

Uppmärksamma de gånger du upplever frustration och hanterar den på ett bra sätt. Förstärk det beteendet.

Ta pauser. Om du är på tävling. Våga ta en paus, gå undan för att få lite lugn och ro. Skapa utrymme att hantera nya utmaningar.

Hjälp varandra. Det är svårt att själv notera när det börjar gå utför. Därför är det bra med lagkamrater, tränare och föräldrar som kan hjälpa med att minska risken för ett reaktivt aggressivt beteende.

Mvh,
Fredrik och Mikael (idrottspsykologiska rådgivare)

badminton-trana-tanken-hantera-frustration
Foto av Fredrik Weibull

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.