Bli bättre på att fokusera när det gäller

Kan du bli bättre på att fokusera på det du vill? Ja det kan du. Här delar vi med oss av några tankar kring hur du kan gå till väga.

Det hjälper att vara medveten om att du då och då kommer att börja tänka på annat än det du vill fokusera på. Det är viktigt att acceptera. Hur viktigt det än är att bibehålla fokus och hur bra man än är på det så kommer man någon gång fokusera på fel sak. Dysfunktionella strategier att hantera detta på är att till exempel att bli irriterad, rädd och haka upp sig på att man börjar tänka på fel saker. Det bästa man kan göra är att så snabbt som möjligt refokusera.

För att snabbt kunna refokusera hjälper det att inte störa sig på det faktum att man började tänka på annat eller lägga någon värdering i eller vikt vid vilka tankar som distraherar en. Det spelar inte heller så stor roll vad det är för tankar (till exempel vad man ska äta till middag, att man inte får missa, eller att man inte längre kan vinna matchen), så länge som man ser det som en tanke (som i sig inte är farlig), man accepterar den och gör sitt bästa för att snabbt fokusera på det man ska igen.

I viktiga lägen och när man är nervös är risken större att man upplever fler negativa tankar. Risken är även större att man blir rädd eller irriterad när de dyker upp.

Träna på att fokusera på det du ska under träningar och tävlingar. Slappna av mellan övningarna och utvärdera hur väl du kunde bibehålla fokus och refokusera. Fundera på vad du kan göra för att fokusera bättre vid nästa tillfälle.

Det är svårt att arbeta rätt med fokus och för att underlätta så mycket som möjligt är det fördelaktigt att sova tillräckligt, äta bra och arbeta aktivt med adekvat återhämtning. Det är viktigt med mentala pauser under träningar och tävlingar för att orka fokusera på rätt saker när det verkligen gäller.

Man blir bättre på det man tränar på och det gäller även fokus. Ta tillfällena i akt och träna din förmåga att fokusera utanför idrotten också. Arbeta med att fokusera på rätt saker och låt andra tankar passera när du till exempel läser böcker eller pratar med en vän.

Lycka till!
/Fredrik och Mikael (idrottspsykologiska rådgivare)

trana-tanken-tennis
Foto av Fredrik Weibull

En reaktion på ”Bli bättre på att fokusera när det gäller

  1. Pingback: Mental träning: Vad ska jag fokusera på? - Imagine that AB

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.