Informera föräldrarna

När det gäller barn- och ungdomsidrott är föräldrarna väldigt betydelsefulla. Det är därför viktigt att ta hänsyn till det och ta tillvara på de möjliga resurser som faktiskt finns. En del tränare upplever många idrottsföräldrar som problematiska och jobbiga. De upplever att de är i vägen, motverkar och stör. Och även om de flesta idrottsföräldrarna är fantastiska så finns det föräldrar som inte har hittat de bästa sätten att hjälpa sina barn på. Lösningen på det problemet är dock inte att exkludera dem och hålla dem borta. En bättre lösning är att kommunicera med föräldrarna och hjälpa dem att engagera sig på ett hjälpsamt sätt.

För att öka chanserna att föräldrarna litar på er och bidrar på ett positivt sätt till föreningen och barnens idrottande är det bra att erbjuda dem bra och regelbunden information. Det behöver inte vara mängder av information hela tiden men att de får information regelbundet. Det gör att föräldrarna får en ökad förståelse för verksamheten. Det kan även leda till att de känner sig lite mer trygga och att de får en bättre förståelse för vad deras barn sysslar med samt hur ni tänker och arbetar. Det ökar även chansen att de kan hjälpa till att lyfta och förstärka rätt saker samt att alla arbetar i samma riktning.

Det är också bra att ge information till föräldrarna om hur de kan engagera sig och bidra på bästa sätt. Vem kan de kontakta om de vill hjälpa till? Vad kan de göra? Det är jättebra att ha många olika valmöjligheter och saker som föräldrarna kan bidra med om de vill.

Det är hjälpsamt att ge föräldrarna information och verktyg så att de kan stötta deras barn i deras idrottande på ett ännu bättre sätt. Att vara en bra förälder är en stor utmaning och många strävar hela tiden efter att hjälpa och stötta sina barn på ett bättre sätt. Ge dem verktyg, skapa något dokument där ni delar med er av bra saker att tänka på, ge tips på böcker, poddavsnitt och Youtube-filmer. Erbjud gärna workshops och föreläsningar av experter på området.

En del lag, idrottsgrupper och idrottsföreningar upplever kanske inte att de har de möjligheter och resurser som krävs för att regelbundet informera föräldrar på ett bra sätt. Så kan självklart vara fallet och det gäller att ha förståelse för det. Men i många fall kan man göra mycket mer utan att det behöver kräva så mycket mer tid och resurser. Och ibland finns det verkligen resurser och möjligheter.

Kommentera gärna nedan vad ni gör att förbättra kommunikationen till föräldrarna i er idrottsförening. Vad gör ni för att förbättra samarbetet mellan föreningen och föräldrarna?

Om du är en förälder och upplever att er idrottsförening gör bra saker så berätta gärna om föreningen och vad de gör som är så bra. Dela också gärna med er av förslag och tips på hur idrottsföreningar kan göra för att skapa ett ännu bättre samarbete med er föräldrar. Vad kan ni som föräldrar göra?  

/Fredrik Weibull (idrottspsykologisk rådgivare)

Foto av Lars Bo Nielsen på Unsplash

Annons

4 reaktioner på ”Informera föräldrarna

 1. Super intressant ämnen. Från att varit tränare till att nu vara en kritisk förälder. Jag tror som du att det är enormt viktigt att våga kommunicera. Som sagt utse en person som föräldrar kan kommunicera med. Ju mer engagerade föräldrar ju bättre. Låt deras energi användas till något positivt!

  • Hej Pehr, tack för din input. Så värdefullt att ha testat bägge rollerna. Ja precis, bra idé att ha någon eller några kontaktpersoner som föräldrarna kan vända sig till. Viktigt att göra det tydligt. Exakt, tänk om man kan använda sig av föräldrarnas kunskap och engagemang på ett bra sätt. Viktigt att alla arbetar i samma riktning. Mvh/Fredrik

 2. Vi jobbar med att välkomna nya föräldrar och medlemmar via en interaktiv plattform. Föreningen väljer vilka områden som ska vara med. Ex. värdegrund, träningsfilosofi, korta filmande inslag med styrelsen, ledare etc. Nya medlemmar och föräldrar går igenom introt till föreningen och sedan signeras det digitalt. (Vi supporterar föreningen med vilka som har signerat) Ett sorts kvitto på att man har förstått hur föreningen fungerar. Kika gärna här om ni vill veta mer. https://www.welintro.com/welintrosports
  Mvh
  Martin Lossman

  • Hej Martin,

   Det låter väldigt bra och intressant. Jättebra med olika strategier och verktyg som idrottsföreningar kan använda för underlätta och förbättra sin kommunikation med föräldrar. Jag ska absolut titta närmare på det. Tack!

   Mvh,
   Fredrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.