Idrott är krävande

 • Lära sig nya färdigheter
 • Hålla tider
 • Prestera under press
 • Prestationsångest
 • Hantera motgångar
 • Hantera framgångar
 • Kombinera idrott med skola och andra prestationsmiljöer
 • Hantera höga förväntningar
 • Lära känna nya människor
 • Hantera skador
 • Bra förberedelser
 • Hantera förändringar i kroppen (t.ex. blir längre)
 • Hantera att lagkamrater slutar
 • Förstå vad tränaren menar
 • Hantera föräldrars tips och råd
 • Äta och sova bra

Listan över faktorer som är utmanade inom idrotten kan göras väldigt lång och kanske framförallt för barn och ungdomar. Att som vuxen vara i en miljö som bedriver tävlingsidrott är utmanade, men vuxna har kommit längre i sin utveckling och har mer kunskap och erfarenhet. Vuxna har också generellt sett en bättre förståelse för vad de gör och varför de gör saker.

Det är viktigt att förstå att idrotten inte bara kan vara jätterolig och nyttig, den kan också vara väldigt utmanande och krävande. Ibland kan den även vara destruktiv. Det innebär att det är viktigt för idrottare att vila och få in bra med återhämtning för att de ska utvecklas, välja rätt vägar och prestera så bra som möjligt och framförallt för att de ska må bra.

Att enbart se idrott som något positivt är naivt och problematiskt. Att våga se problemen och utmaningarna som finns i idrotten gör att idrottsmiljön kan förbättras. Det är då vi kan börja hjälpa varandra, genom att ibland annat stanna upp och prata om de problem vi upplever, inte bara köra på i samma gamla hjulspår.

Du som läser detta, förälder, tränare eller aktiv. Våga vidga ditt perspektiv och se vad som fungerar bra och mindre bra i din idrott. Glöm inte heller att ge dig själv beröm och värme för det hårda arbete du lägger ner!

/Fredrik och Mikael (idrottspsykologiska rådgivare)


Vad vill du veta mer om när det gäller idrottspsykologi, ledarskap och mental träning? Hör gärna av dig till oss och berätta: fredrik@imaginethat.se.


Foto av Ben Hershey på Unsplash

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.