Det är ok att känna dig osäker

Känner du dig osäker ibland? Jag gör det absolut. 

En del tränare och idrottare menar på att man inte ska känna sig osäker när man idrottar. De menar på att självförtroende är jätteviktigt, att man måste tro på sig själv och att osäkerhet är väldigt negativt. 

Ibland går det dock inte att undvika känslan av osäkerhet och det är inte givande att försöka motarbetare den. Det är bättre att arbeta med att vara ok med osäkerhet och att agera på önskat sätt fast du är osäker. Det mesta i världen är osäkert och det är inte konstigt att du ibland tvivlar på dig själv. Det är naturligt och det kan till och med vara hjälpsamt. 

Du kan känna ett högt självförtroende samtidigt som du känner dig osäker och tvivlar. Det ena utesluter inte det andra. Däremot skulle det kunna påverka ditt självförtroende negativt om du tänker att du inte får känna osäkerhet. Men om du accepterar känslor av osäkerhet och tankar kopplade till oro och tvivel så behöver det inte påverka ditt självförtroende negativt (och du kan även prestera bra med ett lägre självförtroende). Du kan ju tro på dig själv och veta att du är fantastiskt bra på något och samtidigt veta att en aktion eller flera kan misslyckas. Osäkerhet, tvivel och oro är vår hjärnas sätt att varna oss och försöka hjälpa oss. 

Om du noterar de tankar och känslor du upplever när du känner dig osäker och hakar loss från dem behöver de inte påverka dig eller din prestation negativt. Då kan de tankarna och känslorna få vara där samtidigt som du agerar i en värderad riktning. Gör det du vill göra, lägg djupledspassningen, gå in i närkampen, slå igenom forehanden ordentligt eller väntar med att spurta tills det är ett bra läge att göra det. 

Det kan självklart vara så att du presterar sämre ibland när du känner dig osäker och tvivlar. Det betyder dock inte att du inte får känna dig osäker eller att du borde försöka undvika det. Arbeta med att acceptera det, sätt ord på tankarna och för tillbaka uppmärksamheten mot nuet. Om du vill bli bättre på att prestera när du känner dig osäker så träna på det, träna på att vara ok med de känslorna och var snäll mot dig själv.

/Fredrik Weibull (idrottspsykologisk rådgivare)

Foto av Emma Simpson på Unsplash.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.